Forse tijdsbesparing aanbreng asfaltaansluiting tunnel

Artikel delen

Onderdeel van de grote renovatie van de Velsertunnel enige tijd geleden was de asfaltrenovatie met daarbij het aanbrengen van de asfaltaansluiting, binnen en buiten de tunnel. In de tunnel werd met bitumenband aansluiting gemaakt tussen de betonnen wanden en het asfalt. Dit gebeurde machinaal, na het bedenken van een creatieve oplossing voor de afvoergaten in de barriers. Dit resulteerde in 50% tijdsbesparing bij het aanbrengen van de asfaltaansluiting.

De opdracht was om bitumenband asfaltaansluiting aan te brengen bij de gerenoveerde Velsertunnel. Bitumenband zorgt ervoor, dat er geen naden ontstaan tussen asfalt en beton, en dat rek/krimp door koude of warmte goed opgevangen wordt. Het stuk asfaltaansluiting buiten de tunnel was eenvoudig te realiseren. Het stuk in de tunnel werd dé grote uitdaging. De tunnel heeft namelijk elke twee meter een afvoergat voor water in de onderkant van de betonnen wand. Dit is uiteraard logisch, want een tunnel vangt veel regen- en afvalwater. Hoe leg je daar netjes en snel bitumenband?

Maurice Wolf, Specialist Wegenbouwproducten bij Imbema vertelt: “Ik lever al jaren asfaltproducten aan wegenbouwers. De aanvraag voor dit project kwam binnen bij mijn toenmalige bedrijf InfraSupply en ging over het aanbrengen van TOK®-Band asfaltaansluiting bij de Velsertunnel. Deze materialen nam ik altijd af bij Imbema, waar ik al jaren nauw mee samenwerkte en waarvoor ik nu inmiddels werk. Wij hebben de opdrachtgever samen geadviseerd om het aanbrengen van deze bitumenband machinaal uit te voeren, zowel buiten als binnenin de tunnel. Dat zou veel tijd, mankracht en dus kosten besparen.”

Asfaltaansluiting buiten en binnen de tunnel

Het stuk asfaltaansluiting buiten en binnen de tunnel werd in twee fases uitgevoerd. Gedeeltelijk in het weekend, zodat op maandag de asfaltset de deklaag kon draaien. Het werk in de tunnel was complex. De Velsertunnel heeft een afstand per tunnel van 768 meter. Dat betekent dat er een totale lengte van ruim 3 kilometer bitumenband asfaltaansluiting gelegd moest worden. Handmatig kost dat extreem veel tijd en mankracht, vandaar het voorstel om dit toch met de TOKOMAT®-Machine te realiseren, ook al zaten er obstakels in de tunnel.
Maurice: “Complicerend waren de afvoergaten in de barrier elke twee meter. Blijft de TOK®-Band wel goed hechten als je steeds maar zo’n klein stukje kunt plakken? Hoe gaan we zo’n lange afstand afleggen, zonder elke twee meter te moeten stoppen? Een mooie uitdaging… “
Zou de machine wel om kunnen gaan met die afvoergaten in de barriers? Kon de TOKOMAT®-Machine wel of niet in één werkgang doorgaan, zonder bij elk afvoergat te moeten stoppen? Als hij steeds zou moeten stoppen, zou het veel meer tijd kosten én je zou steeds opnieuw moeten beginnen en aanzetpunten zien.

Samen werken aan slimme oplossingen

De tijdsdruk van de asfaltrenovatie en de unieke situatie van de tunnel vroegen om een creatieve oplossing. Maurice bedacht een technische oplossing: een extra steunwieltje dat tegen de wand meerolde, in plaats van uitsluitend een wieltje op de grond. Zo kon de positie van de spuitmond (die de bitumenband aanbrengt) op een constante positie gehouden worden.
Samen met de opdrachtgever gingen we de klus klaren: terwijl de machine reed, staken mannen in de tussentijd het overtollige bitumenmateriaal dat over de gaten werd aangelegd, weg. Op deze manier kon de TOKOMAT®-Machine het geheel in een continue werkgang voltooien.
“Met spanning gingen we de uitvoering aan… niemand wist of het echt ging werken! Na de eerste 10 meter haalde iedereen opgelucht adem: het werkte! Dit was een mooi voorbeeld van goede samenwerking. Ik had de machine van Imbema aangepast en zo bleef de TOKOMAT®-Machine stabiel, ook als hij over de gaten heenging”, vertelt Maurice.

Resultaat

Maurice: “Het resultaat in de tunnel zag er strak uit, zonder aanzetpunten en in één keer aangebracht. Dit stuk kon in één keer afgemaakt worden. De hiervoor ingecalculeerde twee dagen werk, werd teruggebracht tot slechts één dag werk.”
“Wat dit project voor mij echt heel bijzonder maakt, is de samenwerking. Vaak is het aanbrengen van asfaltaansluiting een sluitpost: het moet gebeuren, maar altijd onder tijdsdruk en tussen de bedrijven door. In dit geval ging de samenwerking feilloos. Alles was goed voorbereid. De mannen die de stukken overtollig bitumenband wegknipten, stonden klaar en samen klaarden we de klus. Echt heel bijzonder!”

 


Maurice Wolf
Specialist Wegenbouwproducten, Imbema

Maurice Wolf was jarenlang eigenaar van InfraSupply. Imbema en InfraSupply werkten nauw samen; Imbema als leverancier van asfaltproducten en de TOKOMAT®-Machine. Maurice als preferred uitvoerder van machinale asfaltaansluiting. In najaar 2018 is de samenwerking nog intensiever geworden, doordat Maurice bij Imbema is gaan werken.

Meer info over duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor de wegenbouw via www.imbema.com/wegenbouw of info@imbema.com.