De Keurmeester

Artikel delen

Met VA-keur kun je thuiskomen

Als gediplomeerd VA-keur keumeester geef ik iedereen – mezelf incluis – een lekker gevoel. Want dat doet werken aan veiligheid met een mens. U kent het wel, na een lange werkdag thuis komen en denken: “Het was een mooie dag, we zijn weer flink opgeschoten.” Zonder uitval van machines, zonder ongelukken, gewoon zoals het hoort. Maar zo gewoon is dat niet, want we weten allemaal, dat er van alles mis kan gaan als we er met de pet naar gooien. Weg lekkere gevoel!

Als VA-keurmeester ben ik verantwoordelijk voor de periodieke veiligheidskeuring van de arbeidsmiddelen die U gebruikt: allerhande kleine en grote machines, werktuigen en niet te vergeten (elektrische) gereedschappen. Ik werk dan ook voor een gecertificeerd VA-keur keurbedrijf dat is aangesloten bij Fedecom, de branchevereniging voor Landbouwtechniek, Veehouderijtechniek, Groentechniek, Tuinbouwtechniek, Industrie & Intern transport. Een fraaie rijtje, dat gelijk laat zien hoe breed ons werkterrein is. Daarom zijn er in ons land meer dan 240 gecertificeerde VA-keurbedrijven en hebben ze allemaal specialisten op hun vakgebied in dienst: de Keurmeesters.

Optimale conditie

Volgens de Arbo-wet moeten machines en hulpmiddelen periodiek geïnspecteerd worden door een deskundig persoon en de inspectiedocumenten moeten ook bewaard worden.
Zorgen dat het werkequipment in optimale conditie is heeft meerdere voordelen. Het eerste ligt voor de hand: geen onverwachte tussentijdse uitval. Dat scheelt een hoop tijd, geld en vooral ook ergernis. Het tweede voordeel: de levensduur van het werkequipment wordt bij tijdig onderhoud (fors) verlengd. Als laatste, maar zeker niet het minste: met goedgekeurd werkequipment werken is veiliger en betrouwbaarder, zowel voor de gebruiker, zijn collega’s of eventuele omstanders. Daar kun je altijd mee thuis komen!

Combineren

Mijn advies aan iedereen is simpel: combineer onderhoud met de verplichte jaarlijkse VA-keuring. Zeker als je weet dat er onderhoud nodig is, scheelt het tijd en geld om er één afspraak voor te maken. Want stel dat de Keurmeester een gebrek vindt dat voor tijdelijke afkeuring zorgt, dan kan het soms dagen of weken duren voor U aan de beurt bent. Over ergernis gesproken! Maar heeft u al een onderhoudsafspraak, dan kan het probleem wellicht vrij snel worden verholpen en loopt de keuringsdag alsnog positief af.
Ongekeurd verder werken is af te raden: het levert onverantwoorde risico’s op en verzekeraars vergoeden meestal niets als het misgaat. Daar wil je uiteraard niet mee thuiskomen!

Jelle Bartlema
Fedecom

In de volgende afleveringen van De Keurmeester geef ik U graag tips over speciale situaties en aandachtspunten bij verschillende typen machines.