Escape Room 2.0

Artikel delen

Rijkswaterstaat gebruikt tegenwoordig de Escape Room als gunningscriterium. Het idee is dat de inschrijvers maar 48 uur krijgen om bijvoorbeeld een plan van aanpak te schrijven. De kluis sluit na 48 uur. Als je één minuut te laat inlevert, doe je niet meer mee.

Bedrijven die meedoen beginnen altijd met een groot team, die allemaal meedenken over een oplossing, waarna een klein team van toppers echt gaat schrijven. Vaak wordt er een nachtje doorgehaald, want het gaat bij Rijkswaterstaat niet om misselijke opdrachten. Ik vind dit leuk bedacht, maar ik zou, als ik Rijkswaterstaat was, nog veel verder gaan. Als het je echt gaat om de persoonlijke kwaliteiten van een projectteam dan moet je ook zorgen dat ze niet door een groot aantal specialisten ondersteund kunnen worden.
Ik zou bijvoorbeeld drie bidmanagers per bedrijf selecteren en die volledig isoleren. Dus, smartphones, tablets en laptops worden ingeleverd en de drie specialisten worden in een beperkte ruimte opgesloten. Daar staat alleen één stand-alone PC, die niet op het internet is aangesloten en waarop het plan getypt kan worden. Contact met de buitenwereld is niet toegestaan, en als een inschrijver met een op het toilet verstopte telefoon, toch naar het hoofdkantoor belt, leidt dat tot uitsluiting.
Ook vind ik 48 uur veel te lang. Ik zou zeggen dat ze bijvoorbeeld zes uur krijgen om een plan van maximaal zes kantjes A4 (lettertype en marges vastgesteld) op te stellen. Alleen zo komt naar boven welk projectteam echt creatief is en echt onder werkdruk kan werken.
Een leuke toevoeging kan zijn dat de aanbestedende dienst bijvoorbeeld een verborgen camera plaatst zodat er ook punten gegeven kunnen worden voor een al dan niet respectvolle bejegening van de opdrachtgever. Een zin als ‘dat snappen die sukkels van Rijkswaterstaat toch niet’ leidt dan tot aftrek van punten. Om het doorzettingsvermogen te meten zou je ook obstakels als ‘niet naar het toilet mogen’ kunnen introduceren. May the best team win!