Aandelen

Artikel delen

De buigende mens (met de duimen in de aanslag steeds starend naar het kleine schermpje in hun handen) is door het aantal zo machtig geworden dat er in die bedrijfstak onvoorstelbaar grote bedragen om gaan. We zijn er nu getuige van dat Facebook als beursgenoteerd bedrijf, WhatsApp gaat overnemen voor het gigantische bedrag van € 14 miljard euro. Voor uw informatie, dit is bijna anderhalf maal de begroting van ons Ministerie van I&M.

En dat dan voor een bedrijf, waarvan men verwacht over vijf tot tien jaar winst te gaan maken. Waar heb ik dit eerder gehoord? Zou Nina Brink ook aandelen Facebook hebben? De nieuwe internetbubbel zou zo maar geboren kunnen zijn. Maar een goede economische wet is, dat het geld moet rollen; dus investeren is nodig en een aantal weken geleden heb ik de ‘ouderwetse’ manier weer eens ervaren. Één van onze leden had een uitnodiging gestuurd voor de doop van een vaartuig, een zogenaamde sleep/ploegboot. Nuttig en nodig als je belangrijkste werk het baggerwerk is. Gebouwd met Nederlands vakmanschap op een Nederlandse werf met als opdrachtgever een Nederlandse MKB ondernemer. Het was een genoegen te ervaren  hoe trots de eigenaren, personeel en zelfs opdrachtgevers waren op dit stukje onvervalste Hollands Glorie.

Dit is ook een vorm van investeren, maar dan in je eigen bedrijf. Uw materieel vervangen en/of uitbreiden en opleiden van personeel zijn investeringen, die zich altijd uitbetalen. Vooral ook dat laatste; zij zijn het die uw dure werktuigen bedienen en laten renderen. Nee, het gaat dan niet om het ‘snelle’ geld, maar om goed ondernemerschap en continuïteit.

Natuurlijk moeten en kunnen we de ontwikkelingen op het gebied van IT-technieken niet tegenhouden. Verre van dat. Maar zo nu en dan eens relativeren en naar je bedrijf kijken met de vragen ‘wat zijn we aan het doen?’ en ‘wat is er voor nodig?’ is best verhelderend. Wellicht komt u dan ook tot de conclusie dat gewoon ‘ouderwets’ ondernemen toch altijd weer een goed gevoel geeft.

Daan Stuit
voorzitter MKB INFRA