Arbovriendelijk en snel werken

Artikel delen

Nadat eind 2010 door de Van Beek Infra Groep al werd geïnvesteerd in een nieuwe Ahlmann zwenklader AZ 150e, werd het machinepark dit voorjaar verder uitgebreid.

Dit keer met een Mecalac 8MCR midigraafmachine uitgerust met diverse bakken en palletvorkinstallatie. Deze machine is voor bijna alle mechanische bestratingsprojecten inzetbaar. Hiermee combineert het bestratingsbedrijf snel en arbovriendelijk werken.

 

In 1983 begon Peter van Beek in het West-Brabantse Etten-Leur als eenmanszaak een bestratingsbedrijf. Gestimuleerd door een gemotiveerde jonge kern werd in 1986 het eerste project van de overheid aangenomen: het woonrijp maken van een nieuwbouwwijk in Eindhoven. Daarna raakte alles in een stroomversnelling. Nadat in 1987 de eenmanszaak werd omgedoopt tot een besloten vennootschap, werd fors geïnvesteerd in materieel en personeel. Dit laatste vooral via diverse cursus- en scholingsprogramma’s. Uiteindelijk resulteerde dit in 1993 tot een oorkonde van de Stichting Scholingsfonds voor de Bouwnijverheid.

Het bedrijf is vooral sterk in het woonrijp maken van woonwijken en het aanleggen, reconstrueren en onderhouden van wegen. Deze werkzaamheden worden in een straal van circa 100 kilometer rond de vestigingsplaats Etten-Leur uitgevoerd. De opdrachtgevers zijn hoofdzakelijk gemeentelijke overheden.

Anno 2011 heeft het bedrijf 40 medewerkers. Ook heeft het bedrijf modern en jong materieel. De kwaliteit wordt mede door het OBN-lidmaatschap en de SEB-deelnemersovereenkomst gewaarborgd. Ook is het bedrijf VCA** en ISO 9001 gecertificeerd en aangesloten bij de Stichting SBIB.

 

Mecalac 8MCR met hoogvacuüm

Dit voorjaar werd een Mecalac 8MCR midigraafmachine aangeschaft. Bijzonder aan de geleverde machine is de hoogvacuüm opbouw met extra mast voor verlenging, die tegelijkertijd fungeert als zandvanger. Naast de basis aanzuigplaat werd een uit vier compartimenten bestaande 44/48 steens zuigplaat, een zuigplaat voor dikformaat en een tegelschuifplaat 4-3-4/4-4-4 geleverd. Hiermee is de machine voor bijna alle mechanische bestratingsprojecten inzetbaar.

Toen onlangs in Rotterdam de Vlaggemaststraat van nieuwe bestrating moest worden voorzien werd op deze klus de 8MCR ingezet. Machinist Henk Ravestein pakt hier met het grootste gemak de lagen gebakken klinkers van de pallet en legt ze vakkundig op het zandbed. Ook de kunststofrijplaten – waarop de machine rijdt – worden met behulp van het vacuümsysteem naar voren gelegd naar mate het werk vordert. Volgens uitvoerder Ronnie van Rijsbergen is het mooie aan deze machine dat hij ingezet kan worden als schranklader en graafmachine: ‘De 8MCR kan de stenen veraf en tot vlak – zonder dat de giek uitsteekt – tegen de machine pakken en/of leggen.’

Volgens directeur Peter van Beek straalt de Mecalac kracht en degelijkheid uit en heeft een goede reikwijdte: ‘De druk van de rupsen is minder en de stabiliteit is beter dan bij een bandenkraan met dezelfde prestaties. De machine is tevens zeer wendbaar en onderhoudsvriendelijk. Al moet de toekomst dat laatste uitwijzen.’

De ruim 7 ton van de Mecalac midigraver is goed verdeeld over de 450 mm brede rupsen en is daardoor ook met gestrekte giek heel stabiel. Ook wordt door de lage bodemdruk het pas gelegde straatwerk niet beschadigd. De Mecalac 8MCR is voorzien van een 60 kW / 81 pk sterke Cummins dieselmotor en voldoet aan de Tier 3 norm. Met een snelheid van maximaal 10 km/u verplaatst de midigraver zich volgens de gebruikers ‘lekker vlot’ op het werk.

 

Van Beek Infra Groep, Etten-Leur, (076) 503 50 47, www.vanbeekgroep.nl

Ahlmann Nederland bv, Ammerzoden, (073) 599 77 55, www.ahlmann.nl

 

[KADER]

 

[kop] Deel uw ervaringen met GWW Totaal

 

Hebt u ook goede ervaringen met innovatief materieel voor de GWW-sector? Stuur dan uw ervaringen met bedrijfsprofiel en uiteraard enkele goede foto’s naar de redactie van GWW Totaal. Op deze wijze kunnen we de lezers van dit blad laten zien dat de GWW-sector een vooruitstrevende bedrijfstak is!

 

[einde kader]