Blackboxsysteem analyseert rijstijl

Artikel delen

Een nieuwe toevoeging aan het blackboxsysteem van Transscope is de rijstijlanalyse. Hiervoor is een rapportage samengesteld waarin het voor de gebruiker in één oogopslag duidelijk is hoe de chauffeurs met de voertuigen omgaan.

Het gebruik van de voertuigen wordt een steeds belangrijker item. Er valt nog veel te verbeteren en te besparen. Daarnaast staat er reclame op de voertuigen en wil het bedrijf graag dat de medewerkers op een normale manier met het voertuig omgaan.
De blackbox kijkt op een viertal punten hoe de chauffeur omgaat met het voertuig. Zo worden acceleratie en deceleratie bijgehouden. Daarnaast wordt er ook gekeken hoe snel een chauffeur rijdt en hoe lang hij stil staat met draaiende motor. Deze vier punten leveren een overzicht op dat in één oogopslag duidelijk maakt hoe de chauffeur zich gedraagt.
Zoals in het schema is te zien is het duidelijk welke chauffeur waarop bijgestuurd kan worden, zodat hij zuiniger omgaat met zijn voertuig. Dit heeft brandstofbesparing, maar ook minder onderhoud tot gevolg. Een optie is om de chauffeur zelf ook te wijzen op zijn gedrag. Door een eenvoudig signaal in het voertuig wordt de chauffeur gewezen op het feit dat hij één van de vier punten overschrijdt en dat dit geregistreerd is. Uit praktijktesten is gebleken dat de chauffeur hierop al anticipeert en zijn rijgedrag aanpast.
De rapporten zijn samen te stellen op week- of maandbasis en op chauffeur of voertuig. Deze rapporten zijn, net zoals de overige rapporten, per e-mail te ontvangen. Voor deze en de overige rapportages worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Transscope Voertuigsystemen b.v., Dedemsvaart, (0523) 61 53 23, www.transscope.nl