Ziekenhuizen kiezen voor halfverhardingen

Artikel delen

In Nederland doen wij er veel aan om gebouwen vriendelijker te maken voor de mens. Denk aan brede gangen, automatische toegangsdeuren, liften, speciale sanitaire voorzieningen en natuurlijk aparte parkeerplaatsen dicht bij de ingang. Toch wordt een belangrijk aspect vaak vergeten. Want wat als iemand in een rolstoel niet in het gebouw kan komen, omdat deze buiten vast komt te zitten in het gras of grind dat als verharding voor pad of parkeerplaats is gebruikt?

Bij verschillende ziekenhuizen zijn recent grootschalige projecten uitgevoerd met BERA Grass Fix en BERA Gravel Fix kunststof honingraatplaten. Deze producten worden onder andere toegepast als halfverharding van (groene) parkeerplaatsen, toegangswegen voor ambulances, bevoorradingswegen en noodwegen. Door Van Helvoirt Groenprojecten zijn de binnentuinen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch voorzien van een halfverharding van BERA Gravel Fix gevuld met grind, zodat de hoogwerkers veilig en stabiel kunnen worden ingezet om de ramen te lappen. Door het gebruik van deze halfverharding gevuld met grind zien de binnentuinen er ook nog eens fraai uit.
De Grontmij Nederland BV heeft onlangs de parkeerterreinen van het ziekenhuis Rijnstaete in Arnhem en het MMC ziekenhuis te Amersfoort optimaal begaanbaar gemaakt door het aanbrengen van met grind gevulde platen BERA Gravel Fix.
Gras, grind en gravel is prima te stabiliseren met BERA Grass Fix en BERA Gravel Fix platen. Deze duurzame platen van gerecyclede kunststoffen hebben een stevig honingraatprofiel, waarin gras (Grass Fix) of een laag grind (Gravel Fix) aangebracht kan worden. Het gras of grind dat erin ligt, kan niet meer wegzakken. Zo ontstaat een veilige, stabiele ondergrond die prima toegankelijk is voor voetgangers (ook voor rolstoelgebruikers) en verkeer. Het is ook waterdoorlatend en er ontstaan geen kuilen en sporen. Speciaal worteldoek (Gravel Fix) zorgt ervoor dat onkruid zich niet tussen het grind kan nestelen en regenwater probleemloos wordt afgevoerd. Het worteldoek voorkomt ook, dat op lange termijn het grind en de ondergrond zich met elkaar vermengen, waardoor het grind ook mooi blijft.

Imbema Groep, Haarlem, (023) 517 24 24, www.imbema.nl