Innovatie in bermverharding

Artikel delen

In samenwerking met de gemeente Noordoostpolder is Nobre Cál in oktober 2013 een pilotproject gestart met betrekking tot bermverhardingen. Zoals bij meerdere wegbeheerders is ook hier de bermverharding een lastig vraagstuk. Bermen van menggranulaat zijn relatief goedkoop, maar hebben een te korte levensduur. Bermen van beton voldoen vaak wel aan de eisen, maar zijn financieel vaak niet haalbaar. Daarom is samen met de gemeente gekeken of Nobre cál® bermvast  toegepast kan worden als bermverharding.

Nobre cál® bermvast is een natuurlijk product zonder toegevoegde bindmiddelen. Het product is afkomstig uit meerdere kalksteengroeves met maar liefst 98% CaCO3. Door deze verschillende  materialen te mengen in diverse verhoudingen is een bijzonder product ontstaan voor bermversteviging met een zeer hoge natuurlijke hydraulische werking. De gradatie is een zeer fijne 0-5 mm, met een hoge haakweerstand. Door alle natuurlijke eigenschappen van de diverse materialen ontstaat er een stevige stabiele massa die ook mogelijke zettingen in de ondergrond kan opvangen.
Nobre cál® bermvast wordt voor verwerking homogeen gemengd met vocht zodat er een optimale bindingsproces plaatsvindt. De bermverharding wordt in een laagdikte van circa 100 mm aangebracht met een bermverbredingsmachine, en vervolgens verdicht met een trilplaat met watervoorziening. Voor de fundatie wordt er een laag menggranulaat aangebracht.
Zes maanden na aanleg zijn alle betrokken partijen zeer enthousiast over de resultaten. Temeer omdat de weg ook zeer intensief door landbouwverkeer wordt gebruikt. Hieruit blijkt dat Nobre cál® bermvast een product is wat de veiligheid ten goede komt tegen een lage kostprijs.

Nobre cál®, Hoogeveen, (0528) 233 288, www.nobrecal.nl