De langste liggers voor nieuwe brug Zuidhorn

Artikel delen

De nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn krijgt de langste en zwaarste betonnen liggers die ooit zijn gefabriceerd. Haitsma Beton produceert de enorme kokerliggers (68 meter lengte en 240 ton gewicht) en zorgt tevens voor het transport en de montage. Het ontkisten van de eerste prefab elementen verliep succesvol. Haitsma Beton zal alle elementen over water transporteren en begint in juni 2014 met de montage.

De nieuwe brug is om meerdere redenen nodig en wordt gecombineerd met het omleggen van de N355. Deze provinciale weg scheidt nu nog Zuidhorn van het tweelingdorp Noordhorn en doorkruist tevens een woonwijk van Zuidhorn. Daarnaast veroorzaakt het regelmatig openen van de bestaande hefbrug over het Van Starkenborghkanaal opstoppingen. Bovendien wil de Provincie Groningen de doorvaart van grotere containerschepen mogelijk maken; het kanaal tussen Lemmer en Delfzijl is immers een van de belangrijkste vaarroutes van Nederland.
Daarom komt er in de nieuwe N355, die onder Noordhorn en door de polder zal lopen, voor de kruising over het Van Starkenborghkanaal een hoge, lange, vaste brug. Het nieuwe kunstwerk met 2 x 2 rijstroken krijgt een doorvaarthoogte van 9,10 meter en een doorvaartbreedte van 54 meter. Om dat mogelijk te maken heeft hoofdaannemer GMB Civiel bv Haitsma Beton opdracht gegeven voor het leveren en monteren van vijftien HKP-liggers, 69 PA-platen en randelementen voor de uit drie velden op te bouwen brug. De brug wordt ook gefundeerd op heipalen van Haitsma Beton.

Grenzen opzoeken
Om de grote overspanning van het hoofdveld te realiseren zal Haitsma Beton de langste prefab betonnen liggers (68 meter lang), en tevens de zwaarste liggers (240 ton) die het bedrijf ooit heeft geleverd, produceren. ‘Daarvoor zoeken wij de grenzen op, zowel qua engineering (Cat. 4b, red.) als productie’, zegt accountmanager Karel Bus. ‘Het worden – voor zover bekend – de langste liggers ter wereld.’
Om te zorgen dat de aanbruggen dezelfde hoogte (aanzicht) krijgen als de hoofdconstructie, zonder deze te overdimensioneren, worden de kokerliggers voor deze twee velden verder uiteen gelegd en onderling gekoppeld met een druklaag. Dat levert tevens een besparing van enkele liggers op. Verder worden de randliggers afgeschuind.

Haitsma Beton B.V., Kootstertille, (0512) 33 56 78, www.haitsma.nl