Grootste composiet brug ter wereld

Artikel delen

Op 27 februari is bij Nijmegen de composiet voetgangersbrug ‘Ooypoort’ officieel geopend. De brug is een gezamenlijk project geweest van de firma Meerdink Bruggen (hoofdaannemer), Olaf Gipser (architect) en Delft Infra Composites (constructief ontwerp en realisatie), in opdracht van de Gemeente Nijmegen. De brug verbindt Nijmegen met de Ooijpolder zodat wandelaars dit natuurgebied in de uiterwaarden van de Waal kunnen bereiken. De draagconstructie bestaat volledig uit glasvezelversterkt polyester. Met zijn vrije overspanning van 56 meter is dit de grootste composiet brug ter wereld.

Vanwege de enorme afmetingen is ervoor gekozen om de brug in drie segmenten te bouwen die worden samengebouwd. De brug is vervolgens per binnenschip naar Nijmegen getransporteerd en daar op 2 november 2013 op de reeds aanwezige fundaties gehesen.
In de weken daarna zijn de leuningen geplaatst en is de brug verder afgewerkt met een slijtlaag. De brug is zo ontworpen dat de woonboten die in de zijtak van de Waal liggen, ook bij hoogwater onder de brug door zouden kunnen wegvaren voor onderhoud. Bij extreme waterhoogtes kan de brug zelfs tijdelijk van zijn fundaties gehesen worden om de woonboten te laten passeren. Passend binnen de nieuwe aanpak om de rivieren weer meer de ruimte te geven, is de brug zo ontworpen dat hij bij een hoge rivierstand deels onder water kan komen te staan.
Het grote voordeel van composiet als constructiemateriaal is niet alleen het lage gewicht, maar vooral de duurzaamheid en de lage onderhoudskosten. Architecten worden vooral enthousiast over de enorme vormvrijheid die composieten bieden. Met de ‘Ooypoort’ heeft bruggenstad Nijmegen er opnieuw een iconische brug bij.

Infra Composites B.V., Breukelen, (0346) 25 92 90, www.infracomposites.com