Drainvast wint RIONEDInnovatieprijs 2014

Artikel delen

De drainvoeg van Drainvast bv is tijdens de RIONEDdag door 700 rioleringsdeskundigen uit heel Nederland uitgeroepen tot de winnaar van de RIONEDInnovatieprijs 2014. De drainbrick – ook van Drainvast bv – eindigde op de tweede plaats.

De drainvoeg – ontwikkelt samen met de gemeente Bergen (NH) – maakt het straatwerk duurzaam waterdoorlatend. Het hemelwater infiltreert via de stevige naaldviltstroken in de ondergrond. Er stroomt geen schoon water meer naar de zuivering en er wordt bespaard op kolken en op onderhoud. In nieuwbouw situaties kan het HWA-riool vervallen, bovendien kan het straatwerk nagenoeg vlak worden aangelegd. Speciale stenen zijn niet nodig. Door hergebruik van het uitkomende materiaal behoudt het karakteristieke marktplein zijn authentieke karakter met extra toegevoegde waarde, namelijk het afvoeren van hemelwater. De waterdoorlatendheid blijft ver boven de norm, ook na tien jaar vervuiling. Dat hebben testen door ingenieursbureu Tauw uitgewezen.
Om aan de ARBO-eisen te voldoen is samen met Struyk Verwo Infra aan een oplossing gewerkt voor machinaal straten. Na een periode van testen en investeren in de nodige aanpassingen in de fabriek zijn de eerste machinale pakketten voorzien van drainvoegen een feit. Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating en zal exclusief voor Drainvast bv de voegen  opnemen in haar pakketten onder de naam DrainWave.

Drainbrick

De drainbrick – ontwikkelt met de gemeente Ede – is een put op steenformaat die ter plekke wateroverlast oplost. Plassen bij verkeersdrempels, op parkeerplaatsen, in brandgangen waar een aansluiting op het riool een te dure oplossing is: steen eruit, drainbrick erin, klaar. De drainbrick is er in verschillende formaten, inclusief ronde voor plaatsing in asfalt.