Een boom voor de toekomst

Artikel delen

Eén mooie grote boom op het plein is de wens van het dorp Blitterswijck. De gemeente Venray heeft samen met de bewoners van het dorp besloten om de boombakken te vervangen door één boom. Voldoende ondergrondse ruimte bieden voor de boom is van groot belang om problemen in de toekomst te voorkomen. Tevens was een eis dat al het regenwater ter plaatste geïnfiltreerd kon worden.
 
Na een vergelijking van diverse mogelijkheden werd er door de civiel- en groenafdeling van de gemeente Venray gekozen voor het Silva Cell® systeem van GreenMax. In de ogen van de gemeente het optimale systeem voor de gestelde eisen. De vele voordelen die de boombunker biedt ten opzichte van andere producten, hebben de doorslag gegeven.
Veel werkzaamheden zijn door de bewoners zelf uitgevoerd. De gehele groeiplaats is vakkundig aangelegd door de firma Jos Kanters Groenvoorziening B.V. De te planten boom, die overigens onlangs door de bewoners zelf werd geplant, met een ondergrondse groeiplaats van ruim 36 m3, kan zich zonder problemen ontwikkelen tot een prachtige mooie boom op het plein vlak bij de kerk in Blitterswijck.
 
Boombunkersysteem
Veel bodemvolume en hoge grondkwaliteit zijn de sleutel tot grote en gezonde bomengroei. Het is daarom essentieel om zoveel mogelijk gezonde en onverdichte grond ter beschikking te stellen. Het grote probleem voor de stadsboom is echter dat er altijd rekening gehouden moet worden met nutsvoorzieningen en de bestrating. Om bomen zoveel mogelijk goede grond te geven wordt er daarom steeds vaker gekozen voor het plaatsen van een ondergrondse groeiplaatsconstructie. Dit principe wordt al jaren met succes toegepast en heeft zichtbare effecten op de gezondheid van stedelijke bomen.
De Silva Cell® is een systeem dat wereldwijd wordt toegepast. Met deze groeiplaatsconstructie ontstaat vrije doorwortelbare ruimte voor bomen in een stedelijke omgeving. Daarnaast voldoet deze constructie ook aan de gewenste civiele eisen en is geschikt voor alle verkeersbelastingen.
 
GreenMax BV
www.greenmax.eu
Standnr. 5.308