Glasvezelversterkte fiets- voetgangersbruggen

Artikel delen

In 2004 is de eerste dragende Bijl brugconstructie geproduceerd. Al de componenten waaruit de Bijl Brug wordt opgebouwd zijn door middel van het pultrusieproces geproduceerd. Voor het brugdek worden composiet brugdekplanken gebruikt. De leuning kan ook volledig worden opgebouwd met composiet profielen.
 
Pultrusie (of vrij vertaald profieltrekken) is een automatisch/continuproces dat garant staat voor een constante/hoge kwaliteit. Profielen geproduceerd door middel van het pultrusieproces zijn recht en hebben net zoals bij extrusie in aluminium een constante doorsnede. Een groot voordeel is dat er geen gebruik wordt gemaakt van dure mallen. Bijl Profielen werkt met standaard profielen, waardoor deze bruggen prijstechnisch concurrerend zijn met stalen en betonnen bruggen.
De Bijl Brug is praktisch onderhoudsvrij, het materiaal kan niet rotten of corroderen en is uv-bestendig. De brug heeft verder een gering gewicht en is eenvoudig te plaatsen. Er is sprake van een inzichtelijke constructie, die geen last heeft van vermoeiing en kleurvast is vanwege de door-en-door kleurring. De brug is geheel vlamdovend en is hufterproof. De levensduur is dan ook meer dan honderd jaar. De brug is geschikt voor hergebruik.
 
Samengesteld getoogd proefiel
Bijl Profielen heeft een methode ontwikkeld waarbij er een samengesteld getoogd profiel wordt gebruikt voor de dragende ligger. Deze ligger is gepatenteerd. Het profiel bestaat uit drie delen: een boven- en onderflens en een aparte lijfplaat. Dit zijn allen pultrusie profielen. De lijfplaat kan in verschillende contouren gesneden worden. Door middel van lijm worden alle delen samengesteld. Door het schaalbare ontwerp is er een totale vrijheid in breedte en lengte. Door deze productiemethode is men in staat om flexibel te bouwen: dus niet alleen rechte bruggen, maar ook toogbruggen. De brug voldoet aan alle geldende eisen en normen.
Naast het feit dat het bedrijf complete composiet bruggen produceert, kan men ook onderdelen vervangen. Denk aan een brugdek op een bestaande stalen of houten constructie. De bruggen zijn praktisch onderhoudsvrij, toch adviseert het bedrijf om esthetische- en veiligheidsredenen de brug jaarlijks schoon te maken en te inspecteren op eventuele beschadigingen. Deze werkzaamheden kan het bedrijf ook voor u uitvoeren.
 
Bijl Bruggen
www.bijlbruggen.nl / www.bijlprofielen.nl
Standnr. 1.215