INFRA Relatiedagen toont duurzaamheid en innovatie
16e editie INFRA Relatiedagen
Van 10 t/m 12 februari 2015 vindt weer de jaarlijkse INFRA Relatiedagen plaats in de Evenementenhal Hardenberg. Deze beurs is drie dagen lang hét professionele platform waar ondernemers en relaties uit de grond-, weg- en waterbouwsector elkaar ontmoeten. Alles op het gebied van beton-, sloop-, hei- en grondwerken, verkeerssystemen, markeringen, bruggenbouw, bestratingen, transport, milieu en GWW-aannemerij is op de beursvloer te vinden. Er zijn ook diverse activiteiten, zoals het Klein Transport Plein en een kennisprogramma dat wordt ingevuld door CROW.
Na een volumedaling van 0,7 procent in 2014, wordt in 2015 weer een gematigde groei van 2% van de gww-productie voorzien. Dit blijkt uit de op 6 januari 2015 gepubliceerde Rabobank Cijfers & Trends, die alweer voor de 39e keer is verschenen. Ook voor de periode 2016-2019 wordt een jaarlijkse verbetering verwacht van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar (voor zowel nieuwbouw als onderhoud). Reden tot gematigd optimisme dus, maar prijsconcurrentie is nog steeds een veelvoorkomend fenomeen bij GWW-bedrijven; (semi)overheden verstrekken opdrachten nog veelal op basis van de laagste prijs. Het aantal aanbestedingen via EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) neemt echter fors toe. Hierin worden items als innovatie, Total Costs of Ownership / Operation, inzet van lokale/regionale bedrijven/medewerkers en duurzaamheid meegewogen.
De noodzaak tot innovatie en duurzaamheid is in de GWW-sector dus groter dan ooit. ‘Het grote belang van de INFRA Relatiedagen om innovaties te tonen en te netwerken wordt onderstreept door de deelname van wederom ruim 350 exposanten aan de zestiende editie in de Evenementenhal Hardenberg’, zegt beursorganisator Malika Palaster. ‘Net als vorig jaar zijn alle hallen weer bezet. De Infra Relatiedagen worden echt als relatiebeurs gezien met een gunstige prijs/kwaliteitverhouding voor de exposanten. We hebben ook een vast deelnemersveld en daar zijn we best trots op.’
De INFRA Relatiedagen staan dit jaar in het teken van:
- Innovaties: de nieuwste materialen en diensten presenteren aan een doelgericht publiek.
- Milieubewustzijn: een ontwikkeling die zich sterk profileert binnen de GWW.
- Kennisuitwisseling: kennis delen en vergaren om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
- Contacten leggen en onderhouden: in dit digitale tijdperk is persoonlijk contact nog belangrijker dan in het verleden.
Ontwikkelingen GWW-sector
De exposanten van de INFRA Relatiedagen spelen in op de huidige ontwikkelingen in de GWW-sector. Na een forse afname van de GWW-productie in 2012 en 2013, daalde de orderstroom in 2014 met ‘slechts’ 0,7 procent. De komende jaren staat echter in het teken van een gematigde groei van jaarlijks 2%. Voor 2015 wordt een productietoename verwacht door onder andere een aantrekkende productie in de woningbouw en algemeen economisch herstel. Investeringen in waterveiligheid krijgen daarnaast voortdurend hogere budgetten. Dit ondanks de aanhoudende druk op (semi)overheidsbegrotingen. De verwachtingen voor de periode 2016-2019 lijken te verbeteren met een groei in alle deelsectoren. Vooral de onderhoudsmarkt lijkt te profiteren. Alle opdrachtgevers verstrekken meer opdrachten.
Er staan geen grote nieuwe meerjarige infrastructurele werken op de agenda. Projecten, zoals verbreding A1/A6 tussen Diemen en Almere, A2 tunnel Maastricht, A4 Schiedam-Den Haag en A9 Badhoevedorp, zijn in uitvoering. Het A10-dokmodel (Ringweg Amsterdam) is in de fase van ontwerptracee. De aanleg van de Tweede Maasvlakte vordert gestaag (fase 1 opgeleverd in mei 2013), evenals de metrolijn Noord-Zuid Amsterdam.
Trends in Grond-Weg-Waterbouw
Rabobank noemt in Cijfers & Trends 2014/2015 enkele trends in de GWW-sector. Zo is er voor- en achterwaartse ketenintegratie door grote en middelgrote GWW-bedrijven. De traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering vermindert daarbij ten gunste van geïntegreerde contractvormen. Ook zien we dat opdrachtgevers risico’s verschuiven naar de aannemer. Verder is er toenemende aandacht voor duurzaam werken (CO2-reductie, hergebruik materialen, brandstofreductie, enzovoort) en grondverzet gestuurd door GPS.
Kansen en bedreigingen
Kansen
- Aanhoudende mobiliteitsgroei vraagt om infrastructurele aanpassingen.
- Grote belangstelling voor wateropvang, waterbeheer en waterkering (Ruimte voor de Rivier, Mainport Rotterdam, plannen Deltacommissie).
- Aanleg windenergieparken op land en zee kan voor impuls zorgen, met name voor grootbedrijf en middelgroot MKB-bedrijf.
- Bedrijven kunnen profiteren van een toenemende complexiteit van opdrachten door inbreng van hun specifieke kennis, projectmanagement en dergelijke.
- Overheid belooft aanbestedingsregels voor het MKB te versoepelen en kleinere bestekken minder te ‘clusteren’.
- Groeimarkten zijn energie, water, telecom en vervangingen van vooral verouderde gasleidingen.
Bedreigingen
- Bij nieuwe contractvormen (prestatie, Design&Build, DBFM(O), life cycle) zullen risico’s vaker bij de uiteindelijke uitvoerder van werken komen te liggen.
- GWW-bedrijven ervaren hinder van de grote hoeveelheid vergunningen en lange procedures rondom vergunningverlening.
- Ontbreken van grote meerjarige nieuwe infrastructurele werken.
- Door vergrijzing en beperkte instroom van jongeren tekort aan technisch uitvoerend personeel.
- Opdrachtgevers (met name (semi)overheid) blijven in grote mate sturen op de laagste prijs.
Klein Transport Plein
Het Klein Transport Plein gaat ook in 2015 weer op tour naar Hardenberg, Gorinchem en Venray. Dit plein biedt ruimte aan exposanten met bestelauto’s tot 3.500 kg, aanhangwagens, bedrijfswageninrichting, ritregistratie, track&trace, dakdragers, laad/lossystemen, accessoires en nog veel meer. Melissa Ooms is beursorganisator van Klein Transport Plein: ‘Er komen veel MKB-ondernemers en zzp’ers naar onze vakbeurzen en die hebben allemaal transportmiddelen nodig. Bestelauto’s en aanhangwagens bepalen dan ook voor een aanzienlijk deel het beeld van het Nederlandse wegverkeer. Ondernemers kunnen simpelweg niet zonder het gemak dat een bedrijfswagen biedt. Op het Klein Transport Plein tijdens de INFRA Relatiedagen Hardenberg praten exposanten de bezoekers graag bij over de nieuwste ontwikkelingen in deze branche. Van innovaties in de bestelauto- en aanhangwagenbranche tot veranderingen wat betreft milieu- en regelgeving.’
Full-service-formule
Omdat vakbeurzen doorgaans veel werk met zich meebrengen en daardoor veel tijd kosten voor de toch al drukke ondernemers, worden de exposanten door Evenementenhal Hardenberg bijgestaan in hun voorbereidingen. Malika Palaster: ‘De Evenementenhal werkt met de inmiddels bekende full-service-formule. De exposanten kunnen zich volledig richten op hun gasten, want de drankjes en hapjes worden verzorgd.’ De standhouders betalen volgens de beursorganisator één bedrag, waarvoor ze een compleet opgebouwde standunit krijgen. Daarnaast hebben ze de beschikking over twee standhouderbadges, inclusief maaltijden in het standhoudersrestaurant.
Bezoekers hoeven volgens Malika Palaster verder niet in de file te staan: ‘De beurs is namelijk geopend van 13.00 uur tot 21.00 uur. Op de beursvloer bevinden zich diverse horeca en buffetpunten, waar exposanten en relaties onbeperkt gebruik kunnen maken van de catering. De uitnodigingservice, die door ons wordt verzorgd, en het parkeren voor de relaties zit bij de beursprijs inbegrepen. Een service waar door de exposanten enorm positief op wordt gereageerd. Eén keer een bedrag betalen en daarmee zijn ze verzekerd dat alles tot in de puntjes is geregeld voor hen én voor de gasten.’