KIWA certificaat voor 40% recyclaat in PVC-buizen

Bert van Erkel, inspection manager divisie gas & water van KIWA, heeft tijdens InfraTech 2015 in Rotterdam op de DYKA-stand een certificaat uitgereikt aan Gabriël Spruijt, algemeen directeur van DYKA. Het certificaat toont aan dat het bedrijf minstens 40% recyclaat gebruikt in zijn drie-laags PVC-buizen.
 
Het certificaat is het sluitstuk van een convenant van DYKA en KIWA om recyclaatgebruik in kunststof leidingen aantoonbaar te maken. PVC is, na een levensduur van honderd jaar in een leidingsysteem, tot zeven keer zonder kwaliteitsverlies herbruikbaar. Fysiek is van een drielaags buis niet vast te stellen welk percentage recyclaat dit bevat. Dit kan alleen vastgesteld worden door het productieproces te monitoren en daarin meetpunten in te bouwen.
Met een audit op de inzet van recyclaat op het productieproces heeft KIWA als onafhankelijke partij vastgesteld dat DYKA drie-laags PVC-U buizen met diameterreeks 110 – 630 mm, geproduceerd volgens EN 13476-2, tenminste 40% recyclaat bevatten. Dit gegarandeerde percentage recyclaat maakt duidelijk dat duurzaamheid volledig is geïntegreerd in de bedrijfsvoering van DYKA en dat het bedrijf hiermee een voortrekkersrol vervult. Producten met dit gegarandeerde percentage recyclaat mogen worden voorzien van het logo.
DYKA zal deze producten voeren onder de naam Ultra-3 Recyline. Voor opdrachtgevers en aannemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is dit convenant en het KIWA-certificaat nog meer bewijs voor de duurzaamheid van kunststof leidingsystemen.
 

PVC-rioolbuis 250 millimeter onafhankelijk bevestigd
 
Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) bevestigen dat kunststof leidingen een duurzaam alternatief zijn voor traditionele leidingsystemen. In een onderzoek keken ze onder meer naar de CO2-uitstoot in de complete levenscyclus van de kunststof leiding. De gerecyclede drie-laags PVC-rioolbuis met een doorsnee van 250 millimeter blijkt op Europees niveau milieutechnisch een lagere impact te hebben op het milieu dan andere alternatieven.
 
Het onafhankelijke onderzoeksbureau VITO voerde het onderzoek uit op basis van een complete levenscyclusanalyse (LCA). In totaal werden drie grote processen onderzocht: de extractie van de grondstof en de ontwikkeling tot een bruikbaar product, het transport en de installatie van de leiding en het einde van de levensduur als afval of recyclebaar materiaal. Op de website www.bureauleiding.nl is de milieu product verklaring te downloaden.
Roger Loop, directeur van BureauLeiding (kennis- en expertisecentrum kunststof leidingindustrie): ‘Eerder oordeelde onderzoeksbureau TNO al zeer positief over de kunststof leiding, namelijk dat een kunststof riolering een verwachte levensduur van minimaal 100 jaar heeft. Daarnaast hebben enkele PVC-buizen al sinds 2011 het DUBOkeur® en organiseren we met het ‘Buizen Inzamel Systeem (BIS)’ zoveel mogelijk hergebruik van kunststof leidingen. Al het ingezamelde PVC-leidingafval wordt weer verwerkt in de zogenaamde drie-laags rioleringsbuis, die aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als buizen van 100% nieuwe grondstof.’ In totaal kan kunststof minstens zeven keer gerecycled worden.