Te bewerkelijk

Artikel delen

Aanbesteden is een serieuze zaak. Gelukkig valt er ook bij tijd en wijle wel wat te lachen. Zo heb ik zelf erg veel pret gehad over een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de grensbedragen onder de Europese drempels.
 
Zoals iedereen (!?) weet hoeven sinds de Gids proportionaliteit opdrachten voor werken onder de € 150.000,- niet meer onderhands aanbesteed te worden. De aanbestedende dienst mag gewoon één op één zaken doen met een aannemer. Veel gemeenten en provincies hebben echter liever meer inschrijvingen en organiseren toch een meervoudig onderhandse aanbesteding.
Voor de ministeries wordt dat nu wat moeilijker. Wat zegt de circulaire namelijk:
 
‘Bij kleine opdrachten staan de kosten die het bedrijfsleven en het rijk moeten maken bij concurrentiestelling over het algemeen niet in een redelijke verhouding tot het voordeel dat behaald kan worden uit concurrentiestelling. Daarom ligt het in de rede kleine opdrachten één-op-één aan een onderneming te gunnen.’
 
Het gebruik van de uitdrukking ‘het ligt in de rede’ betekent zoiets als ‘het spreekt vanzelf’. Dit houdt in dat projectmanagers bij de rijksoverheid een heel goede reden moeten hebben om toch bij meerdere partijen een offerte te vragen. Door het gebruik van de formulering ‘het ligt in de rede’ blijft er overigens wel een deurtje openstaan naar een meervoudig onderhandse aanbesteding (er staat immers niet ‘het is verplicht’).
Wat is nu zo grappig zult u vragen? Dat is wat er in de circulaire geschreven wordt over de meervoudig onderhandse procedure: ‘voor het rijk is het organiseren en uitvoeren van de meervoudig onderhandse procedure een bewerkelijk traject. Zo moet de aanbestedende dienst onder meer de offerteaanvraag opstellen, offertes beoordelen en de gunningsbeslissing motiveren.’
 
Dat is toch humor. Het Rijk vindt de meest gebruikte en meest simpele procedure die er bestaat te bewerkelijk! Bij het ingenieursbureau van een piepkleine gemeente draaien ze er hun hand niet voor om, maar het rijk vindt het ‘te bewerkelijk’…
 
Theo van der Linden
www.aanbesteding.nl
 
Theo van der Linden is directeur van VDLC, een uitgeverij/opleidingsinstituut die/dat zich uitsluitend richt op informatie over (Europese) aanbestedingen.