Controle over openbare verlichting met de TeleController

Artikel delen

De aansturing van verlichting is een stuk flexibeler wanneer wegbeheerders hun straatverlichting op afstand inschakelen, uitschakelen of dimmen. Als er bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is, kan het licht in de omgeving feller branden dan wanneer er in de omgeving van het voetbalstadion niets te doen is. 

Ziut introduceert de TeleController, een telemanagementsysteem waarmee straatverlichting op afstand wordt aangestuurd. Gebruikers besparen energie, de veiligheid wordt vergroot, en storingen worden direct gemeld en opgelost. Op dit moment draait er een pilot met de TeleController in Rotterdam, waar een fietspad extra wordt verlicht wanneer er een fietser passeert. Wanneer er geen verkeer is, worden de energiezuinige LED-lampen gedimd naar 10 %.

TeleController als onderdeel van Smart City
In het openbare leven worden steeds meer objecten via internet verbonden voor besturing en het doorgeven van data. Van meetapparatuur voor de luchtkwaliteit en afvalcontainers met sensoren die aangeven wanneer de unit vol is, tot sensoren die het grondwaterpeil meten. De lichtmast vormt een opstelpunt voor apparatuur met een bestaande elektriciteit aansluiting en is daarmee de ideale plek om extra apparatuur aan te koppelen. Met de TeleController haakt Ziut in op deze ontwikkelingen en levert daarmee ook een bijdrage aan de ‘Smart City’: de slimme stad van de toekomst, waarin ‘alles met alles’ is verbonden. De Smart City zorgt voor meer veiligheid en comfort, efficiënter energie-verbruik, lagere kosten en een betere gezondheid.

LoRa en TeleController, de perfecte combinatie voor Smart City
De TeleController maakt gebruik van een nieuw en betrouwbaar netwerk: LoRa, geïntroduceerd door KPN in november 2015. LoRa is een draadloos datanetwerk met landelijke dekking en bij uitstek geschikt om apparaten die weinig stroom en data gebruiken verbinding te laten maken met internet. KPN zorgt voor LoRa, Ziut voor de toepassing.