Houtplein toont mogelijkheden hout
Tijdens InfraPro wordt het Houtplein georganiseerd door verschillende hout-gerelateerde bedrijven. Het betreft hier een samenwerking tussen diverse houthandelaren, verenigingen en certificerende instanties. Bezoekers van de beurs kunnen bij het Houtplein terecht om meer inzicht te krijgen in hout als bouwmateriaal en de diverse toepassingsmogelijkheden ervan. Het Houtplein is centraal gesitueerd op de InfraPro te Gorinchem.
Volgens Nico Kemper van Koninklijke Houthandel Wijma, één van de initiatiefnemers, is het Houtplein in het leven geroepen om bezoekers, zoals voorschrijvende instanties, overheden en aannemers, te laten zien wat de mogelijkheden en de voordelen zijn van het toepassen van hout in diverse constructies. ‘Al eeuwenlang wordt hout toegepast als grondstof voor diverse bouwelementen en door de jaren heen is wel bewezen dat hout een duurzame en betrouwbare keuze is. Met het Houtplein willen we laten zien dat hout ten behoeve van afrasteringen en beschoeiingen in alle stadia van de gebruikscyclus de beste keuze is. Hout is veilig, sterk, isolerend en veelzijdig. Bovendien heeft hout aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere mogelijk toe te passen materialen, zowel als het gaat om de verwerkbaarheid en uitstraling, alsook op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.’
Tijdens de beursdagen zullen de verschillende hout-gerelateerde bedrijven die het Houtplein mede geïnitieerd hebben om het plein heen gesitueerd zijn. De bedrijven bieden verschillende producten en diensten, maar hebben de kennis, ervaring en passie op het gebied van hout als grote raakvlak. Met deze gebundelde krachten is het de bedoeling de bezoekers meer te vertellen over hout.
Circulaire grondstof
Zoals terug te zien zal zijn in de uitstraling van het Houtplein is één van de focuspunten het duurzaamheidsaspect van hout met als thema: ‘hout als circulaire grondstof’.
‘Het mooie van hout is dat het een hernieuwbare grondstof is; bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden, terwijl andere grondstoffen soms eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen’, aldus Tessa van Swaay van Van Swaay Duurzaam Hout en John Hoogendoorn van GWW Houtimport. ‘Daarnaast is hout erg milieuvriendelijk. Het levert een zeer positieve bijdrage aan het opslaan en reduceren van CO2. Bomen zijn namelijk in staat om CO2 uit de lucht te halen en slaan dit vervolgens voor vele jaren op. Aan het einde van de levenscyclus kan het vervolgens worden gebruikt voor energieterugwinning door verbranding. Daarnaast heeft hout, in vergelijking met andere materialen zoals kunststof, staal en aluminium, zeer weinig energie nodig voor de productie. Ook is hout goed te onderhouden, is het recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Met het Houtplein willen we meer aandacht geven aan deze duurzaamheidsaspecten van hout.’
Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van het Houtplein zijn: FSC® Nederland, PEFC Nederland, Centrum Hout, Nebest Adviesgroep, GWW Houtimport (Lopik), LTL Woodproducts (Vianen), Hoogendoorn Hout (Reeuwijk), Koninklijke Houthandel Wijma (Kampen) en Van Swaay Duurzaam Hout (Schijndel/Harlingen).