Infra-ellende
Er dreigt volgens Bouwend Nederland jarenlange infra-ellende. Nee, niet voor de infrabedrijven door gebrek aan werk. Maar door gebrek aan voldoende infracapaciteit om de plotseling weer op stoom komende economie bij te benen. Ja, we staan weer dagelijks massaal in de file en op moment van schrijven vliegen de filemeldingen me weer om de oren.
Er dreigt volgens Bouwend Nederland jarenlange infra-ellende. Nee, niet voor de infrabedrijven door gebrek aan werk. Maar door gebrek aan voldoende infracapaciteit om de plotseling weer op stoom komende economie bij te benen. Ja, we staan weer dagelijks massaal in de file en op moment van schrijven vliegen de filemeldingen me weer om de oren. ‘Meer banen, meer economische groei? En tegelijk minder files, minder lawaai en uitstoot? Het kan, maar dan moet het roer om. Er moet 250 miljoen per jaar bij, op de begroting van Infrastructuur en Milieu’, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, die overigens nu in iedere uitgave van GWW-Totaal zijn visie op infra zal laten horen. ‘En omdat het bij infra gaat om grote, langlopende projecten, zou het heel slim zijn om de looptijd van de begroting naar 2040 te verlengen. Want tot 2028 is nu al bijna elke infra-euro gereserveerd.’
Volgens Verhagen verwacht het kennisinstituut van IenM dat het reistijdverlies tot 2020 weer groeit met 45 procent. En op de langere termijn blijft die mismatch tussen infrabudget en fileproblematiek, stellen ze vast. Nou, dat wordt dus weer uitbundig in de file staan. Het is dus tijd voor een wake-up call aan de overheid. Er zal echt op de korte termijn geld vrij moeten worden gemaakt voor wegverbreding, nieuwe wegen en onderhoud. Ook zal er aandacht moeten zijn voor het spoor en verdere stimulering van het gebruik van de fiets of scooter. Dit alles uiteraard met aandacht voor het milieu en landschapswaarden.
Een ander punt van aandacht zijn de vaak nog steeds ellenlange procedures die nodig zijn om een weg te verbreden of een nieuwe aan te leggen. Hopelijk brengt de Omgevingswet die in 2018 van kracht zou moeten worden enige verlichting. Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Ik hoop tegelijkertijd dat alle milieubewegingen inzien dat een bredere weg het milieu per saldo minder belast dan een stinkende file op een smallere weg. Eigenlijk wens ik iedereen veel wijsheid toe!
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur GWW-Totaal