U bent niet vanzelfsprekend
U kent ze vast: lijstjes van wat mensen belangrijk vinden. Wat staat er altijd in zo’n top 10 of top 5? Veiligheid, onderwijs, zorg en natuurlijk werk, oftewel het vermogen om in je eigen onderhoud te voorzien. Dat soort dingen scoort altijd hoog. Gek genoeg staat vrijwel nooit iemand stil bij de basisvoorwaarden voor die veiligheid, zorg, et cetera. Namelijk: de gebouwen waarin je veilig woont, de dijken die je beschermen tegen overstroming, de kantoren waarin je comfortabel werkt. Om nog maar te zwijgen over de wegen die wonen en werken verbinden, of dat nou fietspaden, autowegen of rails zijn. Ze zijn vanzelfsprekend. Net als de infrastructuur die onder de grond zit en daarmee helemaal onzichtbaar is.
Die vanzelfsprekendheid kun je opvatten als compliment, toch stuit het me tegen de borst. We doen het zo goed, dat iedereen blindelings vertrouwt op onze producten en processen. Vanzelfsprekendheid heeft ook een keerzijde, namelijk dat je niet hoog genoeg op de lijstjes staat. Ook niet bij de politiek. Dat is één van de redenen dat Bouwend Nederland is opgericht. We zijn de stem van de sector, we geven geluid aan de belangen die ons verbinden. Want die zijn er volop. Of je nou een klein bedrijf hebt of een grote infra-ondernemer bent.
Het is goed om samen die belangen te behartigen. Bouwend Nederland spreekt namens 4.300 bedrijven, maar heeft zelf geen directe economische belangen bij een bepaalde wet, maatregel of investering. Dat maakt het makkelijker om ministers, Tweede Kamerleden, wethouders, gedeputeerden of andere beleidsmakers te benaderen en iets gedaan te krijgen voor de hele sector. En dat grote aantal leden geeft gewicht. We zijn veruit de grootste organisatie binnen de bouwbranche. En we spreken echt met één stem.
Echter, ondanks die mooie aantallen hebben we de crisis niet kunnen keren. Helaas. Maar wie wel? Wel hebben we alles gedaan wat maar mogelijk was om te zorgen dat de sector kon ondernemen. We hebben de staat van provinciale wegen en kunstwerken onderzocht. We hebben bijgedragen aan de Aanbestedingswet en de Gids Proportionaliteit. En we hebben dingen bereikt die andere branches niet voor elkaar kregen, zoals het naar voren halen van projecten, tweemaal een verlaagd btw-tarief, en ook – eerder al – een Crisis- en Herstelwet. Die maatregelen zorgden er dat veel bedrijven in de moeilijke tijd konden blijven ondernemen. voor miljarden aan omzet, plus de broodnodige continuïteit.
Ter ondersteuning van onze lobby voor dit soort maatregelen zetten we ook onze media-contacten in, terwijl we jaarlijks ook de ‘Dag van de Bouw’ houden. Zo kunnen mensen zien waar de sector mee bezig is. Ze kunnen zien wat we maken. Zo gaat het vanzelfsprekende er een beetje af. Want #Debouwmaakthet.
Maxime Verhagen
Voorzitter Bouwend Nederland