‘Mini-PPS’ voor openbare ruimte

VolkerWessels heeft de ‘Mini-PPS' voor de openbare ruimte ontwikkeld. Het betreft een lokale Publiek Private Samenwerking, die provincies, gemeenten en waterschappen voor projecten tot een aanneemsom van 5 miljoen euro ontzorgt. Voor een vaste beschikbaarheidsvergoeding wordt de functionele specificatie, ontwerp, aanleg, onderhoud en zo nodig financiering verzorgd.
 
‘De Mini-PPS biedt overheden de kans om ambities waar te maken en tegelijk een gezond huishoudboekje te bewaren’, zegt Raad van Bestuur-lid Henri van der Kamp. ‘Wij zien het als een innovatieve manier om projecten niet alleen goedkoper, duurzamer en sneller te realiseren, maar door de integrale aanpak ook met een beter resultaat en een betere risicobeheersing voor de opdrachtgever.’
De ontwikkeling van de ‘mini-PPS’ is een antwoord op de steeds prangendere vraag bij gemeenten of ze de infrastructuur nog zo lang mogelijk zelf blijven doen, of nu al langjarig uitbesteden aan een private partij. Pauline van Abswoude, senior account manager BNG Bank: ‘Een PPS heeft direct voordeel. Het geeft de overheden zekerheid en houvast. Ze krijgen de investeringskosten van nieuwbouw en onderhoud niet in één keer op hun bord, maar uitgesmeerd over de looptijd van het project en vaak prestatieafhankelijk. Ze hebben bovendien een veel kleiner ambtenarenapparaat nodig. Hun rol verschuift van uitvoeringsorganisatie naar die van contractmanager.’
 
50.000 tot 5 miljoen euro
De Mini-PPS is bedoeld voor werken in de openbare ruimte, variërend van verkeersdoorstroming tot een park of kunstwerk voor projecten met een aanneemsom variërend van 50.000 tot 5 miljoen euro en een variabele looptijd. De basis contractvorm is UAV-GC 2005. Voor een vaste beschikbaarheidsvergoeding levert VolkerWessels-samenwerkingsverband VolkerLink (KWS Infra, Vialis, Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail) de functionele specificatie, ontwerp, aanleg, onderhoud en financiering. De financiering en het meerjarig onderhoud kunnen indien gewenst worden weggestreept.
Philippe Kemps, manager VolkerLink: ‘Die beschikbaarheidsvergoeding wordt betaald vanaf het moment van oplevering van het werk, in termijnen en gedurende de looptijd van de samenwerking. Indien VolkerLink geen prestatie conform afspraak levert, dan zijn er geen kosten voor de gemeente.’ De uitvoering van het werk wordt voorgefinancierd door VolkerLink en te allen tijde gevalideerd door de gemeente. Gemeente en burger behouden de regie en hebben de mogelijkheid om opmerkingen, eisen of verzoeken te plaatsen. Ook zijn er heroverwegingsmomenten met exit-opties aanwezig. De overeenkomst eindigt na afloop van de overeengekomen onderhoudstermijn, waarna de garantieperiode van het gerealiseerde werk start.