Besturingstechniek geeft grip op werking machines

Artikel delen

De geavanceerde elektronische machinebesturingstechniek van Parker Hannifin zit onderhuids in gww- en bouwmaterieel. De machinist ziet misschien weinig van de elektronica, maar merkt er des te meer van door de praktische, veilige en zuinige werking en besturing van zijn machine of voertuig. De eigenaar ziet het terug in allerlei gegevens die direct inzicht bieden in zaken als gebruik, slijtage, dieselverbruik, storingen en benodigd onderhoud.
 
Parker Hannifin heeft de vierde generatie van IQAN geïntroduceerd. Een hardware/softwareconcept op grond waarvan de fabrikanten van bouwmachines slimme en prettige besturingssystemen voor hun machines kunnen ontwerpen. Want een machine kan qua capaciteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid hoog scoren, zeer essentieel is natuurlijk de doordachte besturing door de machinist. Jos Lentfert, Application Engineer Hydraulics & Controls van Parker Hannifin B.V. Nederland, legt uit: “Hebben wij het over de machinist dan heeft deze met een groot TFT display en elektronische joysticks volledige controle over de machine. Praat je over de bedrijven, de eigenaren van de machines, dan is het voordeel dat IQAN 4.0 zoveel informatie verzamelt en doorgeeft – tot op iemands pc of telefoon – dat zaken als gebruiksuren, dieselverbruik, benodigd onderhoud etc. bij te houden zijn voor een efficiënte exploitatie. Kijk je naar de OEM-fabrikanten dan kunnen zij dankzij IQAN met hun eigen engineers allerlei functionaliteiten van hun machines optimaal ontwerpen en programmeren. En doordat storingen heel eenvoudig in kaart zijn te brengen, kunnen ze daar hun producten op verbeteren en op een hoger peil brengen.”
 
Topengineers
IQAN is een besturingstechniek voor de machine, maar stuurt in de praktijk ook de fabrikant en eigenaar aan, als je het in breder perspectief wilt bekijken. Het besturingsconcept wordt vooral geleverd aan bedrijven met productseries tot 500 exemplaren. Jos Lentfert: “Bij massaal vervaardigde standaardmachines zit er veelal een (standaard) besturing op, ontworpen door de fabrikant. Op het moment dat een fabrikant of eigenaar specifieke functies op de machine wil, zoals een extra knik van de long reach giek of multifunctionaliteit, dan kan IQAN met z’n vele beschikbare modules maatwerk leveren qua besturingstechniek. Bij fabrikanten van aantallen onder de 500 machines is het ook lucratiever om besturingstechnieken in te kopen dan om zelf die expertise op te bouwen, temeer daar deze techniek zich razendsnel ontwikkelt. Parker Hannifin beschikt wereldwijd over verschillende divisies topengineers die extra mogelijkheden kunnen creëren. Mogelijkheden die profijt hebben voor de machinist en eigenaar. Omdat er extra secuur, veilig, zuinig en comfortabel kan worden gewerkt.”
 
Brede acceptatie
Lenfert maakt een vergelijking met de auto-industrie. “De eerste boordcomputers en informatiesystemen werden gezien als speeltjes, nu zit er in veel nieuwe auto’s geavanceerde techniek om zaken als verbruik, bandenspanning, verlichting in de gaten te houden. Met de nieuwste systemen wordt zelfs ingegrepen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Bij machines was bij de eerste introductie van een LCD-scherm en sensoren de vraag wat eigenaren en machinisten daar nu mee moesten en of die sensoren niet gevoelig voor storingen waren. De laatste jaren zijn dergelijke systemen volledig geaccepteerd. Men ziet de voordelen van elektronische besturingen boven uitsluitend handmatige besturingen, ziet het nut van noodingrepen door de techniek, heeft baat bij een automatisch toerental en stationair stand en is blij met de informatie over de werking van de machine. En zo’n mooi en goed leesbaar touchscreen scherm ziet er ook nog eens fancy uit. Het geeft de machinist tegelijk een duwtje in de rug om de elektronica maximaal te gebruiken. Aan ‘ouderwets klokjes kijken’ is een nieuwe dimensie toegevoegd wat machinebesturing betreft.
 
Hij somt ook een aantal voordelen voor de eigenaren op: inzicht in onder andere draaiuren, status van de machine en onderhoudsvraag, waarmee een goede afweging kan worden gemaakt over kostprijs, efficiency en inruilwaarde. “Informatie die direct van waarde is. De tijd dat men het had over ‘luxe speeltjes’ op de machine, is echt voorbij. Met Parker IQAN 4.0 maken wij het machinefabrikanten, bouw- en gww-bedrijven en machinisten zo makkelijk mogelijk.” De voordelen zijn aan den lijve te ervaren op de TKD dagen (stand 66).

www.parker.com
 

Vierde generatie
Met IQAN 4.0 zijn de volgende nieuwe features mogelijk:

  • Camerafunctie met eigen IP camera
  • Pdf’s handleidingen inlezen op display
  • Extra mogelijkheden voor programmeurs
  • Meer varianten in duidelijke functiegroepen
  • IQAN Connect voor informatie op smartphone en pc
  • Remote diagnostics voor het op afstand aflezen van storingen
  • Automatische sms-berichten over brandstof en emissie
  • Modem voor gebruik 3G netwerk
  • Ingebouwde GPS locator