TKD Historie

De TKD kent een lange historie. Het begon ooit als ééndaags evenement. Na 38 jaar is de TKD uitgegroeid tot een driedaagse happening van grondverzetmaterieel met tienduizenden bezoekers.
 
Het initiatief voor de TKD ligt in 1978. Vanuit de aannemerij was er de wens om te komen tot het gelijktijdig actief demonstreren van grondverzetmaterieel door verschillende leveranciers, met de mogelijkheid tot het leggen van contacten tussen afnemers en leveranciers. De toenmalige Sectie Grondwerk nam het initiatief en in samenspraak met de BMWT (brancheorganisatie van importeurs en/of fabrikanten van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel) werd het concept Technische Kontaktdag ontwikkeld: een besloten dag voor genodigden (directies van wegenbouwbedrijven en hun relaties) met materieeldemonstraties van twintig deelnemende bedrijven in zandput De Dikkenberg te Rhenen/Veenendaal.
De basis was gelegd en kreeg een langdurig vervolg: de besloten dag werd uitgebreid met een open dag. Later volgde uitbreiding naar drie open dagen; het aantal deelnemers steeg per jaar zo snel. Het maakte terreinuitbreiding noodzakelijk, nieuwe terreinen werden gezocht en gevonden: Soesterberg, het terrein van de Prinses Margrietkazerne in Wezep, het westelijk havengebied Amsterdam en op bedrijventerrein De Harselaar in Barneveld. In 1992 werd de jaarlijkse cyclus omgezet naar een tweejaarlijkse. De toename van de bezoekersstroom ging gelijk op met de groei van het aantal exposanten. Technische Kontaktdag werd ‘De TKD’, een begrip in (wegen)bouwend Nederland en daarbuiten.
De TKD is inmiddels 25 keer gehouden. De uitgangspunten uit 1978 staan echter nog overeind: het actief demonstreren van grondverzetmaterieel in de breedste zin van het woord, aangevuld met hulpmaterieel. Inmiddels is dat uitgebreid met bijpassende dienstverleningsaspecten, zoals opleidingen, beveiliging, vakbladen en verzekeringen. Tevens worden speciale bijeenkomsten georganiseerd voor diverse doelgroepen, zoals stratenmakers, (aanstormende) machinisten en uitvoerders.