Beregening blijkt efficiënt groenbeheer

Artikel delen

In een tijd dat de ene na de ander stortbui over Nederland trekt, denken weinigen aan automatische beregening van tuinen en openbaar groen. En als erover wordt gesproken, dan ziet men het vaak als luxe. “Geheel onterecht”, aldus Rudolf van de Velde, specialist beregening bij technische groothandel Wildkamp. “Het groen krijgt het juist steeds lastiger met het gekke weer. Want behalve die stortbuien zijn er ook meer lange droge perioden. Een planmatige beregening voorkomt dat beplanting door vochtgebrek doodgaat en tegen aanzienlijke kosten moet worden vervangen. Bovendien doseer je de precieze waterhoeveelheid en ook dat scheelt kosten.”

Rudolf van de Velde snapt dat in Nederland beregeningssystemen minder op het netvlies staan dan in zuidelijke landen waar het veel droger is. “Toch is er een heel groot potentieel aan parken, plantsoenen, grasvelden, tuinen en sportaccommodaties in ons land dat beter zou gedijen met beregening. Dan bedoelen wij niet ergens een paar sproeiers neerzetten, maar een planmatige aanpak waarbij je zaken als gewenste vochtigheid, tijdstip van beregening, hoeveelheid water, goede overlap zonder te natte en te droge plekken, juiste aantal sproeiers en afstemming op soort beplanting exact kunt bepalen. Als Wildkamp hebben wij een speciaal ontwerp- en rekenprogramma hiervoor. Gemeenten, hoveniers, bedrijven, particulieren, iedereen is welkom om via een aantal makkelijk in te vullen parameters te zien of een beregeningssysteem haalbaar is. Met inzicht of de investering kan leiden tot lagere beheerkosten. Want als je een mooi aangelegd plantsoen of grasveld aan het eind van de zomer moet vervangen omdat de beplanting verdroogd is of het gras geel is, begint de kostenteller aardig op te lopen. Dan was die investering in beregening verstandiger geweest.”

Veel gemak en niet duur

Gelukkig ziet Van de Velde dat hoveniers minder angstig worden om dergelijke systemen ter sprake te brengen bij hun opdrachtgevers. “Voorheen hoorden wij van hoveniers dat zij terughoudend waren door mogelijke storingen. Met de huidige betrouwbare producten is die angst ongegrond. Net zoals wij spreken van een planmatige aanpak, zouden hoveniers bij hun opdrachtgevers zich niet alleen moeten richten op de aanleg van een tuin, maar tevens op planmatig onderhoud en daarbij aan diezelfde opdrachtgever kunnen aangeven dat een beregeningssysteem een aantrekkelijk onderdeel is van dat beheer. Dat het systeem in elk geval voor heel veel gemak zorgt. Als men een paar weken op vakantie is, ligt er bij terugkomst nog een groene tuin. Mensen kopen wel een dure woning, spenderen veel aan hun tuin, maar een functioneel beregeningssysteem ontbreekt. Terwijl dit echt niet zo duur hoeft te zijn. Door een goed ontworpen beregeningsinstallatie kan er jarenlang onbezorgd worden genoten van de tuin en wordt er daarnaast een hoop moeite, tijd en niet te vergeten kostbaar water bespaard. Ja, de hovenier moet het systeem even winterklaar maken, maar dat is een mooi moment om nog wat onderhoud aan de tuin te plegen.” 
Groendiensten van gemeenten en externe bedrijven zouden eens contact moeten opnemen voor de mogelijkheden, bepleit Van de Velde. “Loop je ergens in Zuid-Europa, dan zie je overal beregening. Ja, onze zomers zijn minder lang en heet, maar ook in Nederland heeft het groen het na twee weken droogte erg zwaar. Planten en gazon profiteren met een beregeningsinstallatie optimaal van de juiste hoeveelheid water op de juiste plaats en op het juiste moment. De groendienst hoeft niet elke keer uit te rukken om beplanting handmatig water te geven. Ga eens na wat dat aan werkuren kost.”

Niet te simpel denken

“Het wordt hoog tijd dat de markt beregening niet meer als gadget of luxe ziet, maar als tool binnen efficiënt groenbeheer. Er blijven zeker gadgetachtige zaken gelden, want het wordt straks alleen nog maar makkelijker als mensen via een app de besturing kunnen regelen. Allemaal leuk, maar essentieel is dat men een goed plan maakt. Een paar sproeiers in het gazon is aardig, maar het werkt vaak onvoldoende. Dan heeft men toch te simpel gedacht. Wildkamp kan een geëigende beregeningsinstallatie ontwerpen. We kunnen ook het complete systeem leveren, van allerhande buizen tot geschikte pompen en van sproeiers in allerlei vormen tot eenvoudige of geavanceerde besturingssystemen.”

Informatie:
Wildkamp, 45 vestigingen in Nederland
Telefoon: 0523-687500
verkoop@wildkamp.nl
www.wildkamp.nl