Hypermoderne fietsparkeergarage

Artikel delen

De nieuwe fietsparkeergarage onder het Gustav Mahlerplein is 14 juli officieel geopend. Daarmee heeft Zuidas er een hypermoderne stalling bij met maar liefst 3.000 plaatsen. De stalling vervangt 1.500 bovengrondse plaatsen en verdubbelt de capaciteit aan de Zuidkant van station Amsterdam Zuid.
 
BAM heeft de fietsparkeergarage gerealiseerd en het plein heringericht. Het ontwerp van de fietsparkeergarage is gemaakt door projectarchitect Paul van der Ree van studioSK. Door de royale entree, het vele licht en de overzichtelijke ruimte komt de fietsparkeergarage prettig over en wordt het sociale veiligheidsgevoel vergroot. Kleurrijke ‘panoramavensters’, afbeeldingen van componisten op glasvensters en een enorme lichtlijn op het plafond versterken dit gevoel. Een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare plaatsen is zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. 
 
Snel gebouwd met beperkte hinder
De fietsparkeergarage is in elf maanden gerealiseerd. Door een slimme aanpak is de bouwhinder beperkt gebleven. Zo is het dak van de fietsparkeergarage al snel geplaatst, waardoor het bovenliggende plein al kon worden ingericht, terwijl de werkzaamheden ondergronds vrijwel ongemerkt doorgingen. Tevens is een ondergrondse waterberging gerealiseerd, die bij hevige regenval 750 m³ regenwater kan opvangen. Het Gustav Mahlerplein zelf is omgetoverd van een stenen vlakte in een aantrekkelijk groenrijke verblijfplek in Zuidas.  
Vanwege het snel groeiende aantal fietsers dat station Amsterdam Zuid aandoet, wordt het aantal stallingsplaatsen de komende jaren aanzienlijk uitgebreid. Begin 2017 wordt aan de noordzijde van het station gestart met de realisatie van een derde ondergrondse fietsparkeergarage met maar liefst 3.500 plaatsen. Uiteindelijk groeit het aantal fietsparkeerplaatsen rond station Amsterdam Zuid naar 15.000. Fietsers kunnen hun fiets er 24 uur gratis bewaakt stallen.
 
Voorbereiding Zuidasdok
De bouw van de fietsparkeergarage maakt deel uit van de voorbereidende werkzaamheden voor het project Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ter hoogte van Zuidas in een tunnel komt te liggen. Ook wordt het station vervangen voor een OV terminal. Om ruimte te maken voor de tunnel moeten een aantal bovengrondse fietsparkeerplaatsen verdwijnen. Fietsparkeergarage Mahlerplein biedt een goed alternatief aan de zuidzijde van Station Amsterdam Zuid. Zuidasdok wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en provincie Noord-Holland.