Opmerkelijke keerwand langs HOV-busbaan

Artikel delen

Ter hoogte van Santpoort Noord is er ten behoeve van de hoogwaardige openbaar vervoerverbinding HOV Velsen een opmerkelijke betonnen keerwand geplaatst. Het strakke betonbeeld dat kenmerkend is voor veel keerwanden, heeft hier – op het oog – plaats gemaakt voor een wand van uitgedroogde klei. Bij nadere bestudering blijkt het toch om beton te gaan.
 
Keerwanden zijn doorgaans saai ogende betonconstructies die een vitale functie vervullen. Maar bij Santpoort Noord vormt de keerwand een belangrijk onderdeel van het straatbeeld. Om die reden werd gekozen voor een afwijkende detaillering van het beton. De architect zocht naar een contrasterend beeld voor het van oorsprong natte Nederlandse landschap en vond inspiratie in een afbeelding van uitgedroogde klei. Op basis van een bij de bestekstukken gevoegde foto, heeft NOE-Betonvormgeving een uitvoeringsvoorstel gedaan en uiteindelijk van Aannemingsmaatschappij De Branding uit IJmuiden opdracht gekregen.
Om de structuur ook in de betonnen keerwand te kunnen reproduceren, werd de afbeelding gedigitaliseerd, gekaderd en gereproduceerd tot één groot natuurlijk geheel. Met name de aansluiting van verschillende elementen tot één natuurgetrouw geheel, bleek een forse uitdaging. Vervolgens werd binnen het CNC gefreesde, schakelbare kader een patroon nagemaakt in natte klei. Hiervan werd een moedermat vervaardigd die het negatief vormde van de grillige vormgeving van de klei. Deze moedermat werd gebruikt om een productie-tussennegatief te gieten, die vervolgens weer de basis was voor NOEplast structuurmatten. Deze matten werden in de bekisting aangebracht, zodat in het gestorte beton de afdruk van de structuurmat zichtbaar is: uitgedroogde klei. Met de hand gemodelleerd maar met een uiterst natuurgetrouwe uitstraling.
 
Structuurmatten
NOEplast structuurmatten kunnen in mallen worden verlijmd (prefab) of, afhankelijk van de inzet, in de bekisting worden gelijmd of met spijkers of schroeven worden vastgezet (op het werk). NOE-Betonvormgeving kan de structuurmatten desgewenst kant-en-klaar gemonteerd op een bekistingsplaat aanleveren. Na het uitharden en afnemen van de mal of bekisting blijft het reliëf van de mat als afdruk zichtbaar, waarna de mat met licht schoonmaken weer geschikt is voor een nieuwe inzet. De NOEplast structuurmatten kunnen bij normaal gebruik circa 100 keer kunnen worden gebruikt.
 
NOE-Betonvormgeving, www.betonvormgeving.nl