Zand op zijn plaats spuiten

Artikel delen

Het aanvoeren van zand op moeilijk bereikbare bouwplaatsen kan erg lastig zijn, omdat je vaak niet overal machinaal bij kunt komen. De StoneSlinger van de Twentse aannemer Wesseler-Oude Booyink biedt een innovatieve oplossing: deze spuit het zand met een supersnelle afvoerband tot 30 meter ver weg. Ook andere materialen, zoals grind, mulch, houtsnippers, grond en compost zijn met dit systeem te verplaatsen.
 
De StoneSlinger is een in Canada gebouwde bunker met bandlosser. Het systeem werkt met twee supersnel draaiende transportbanden die boven elkaar liggen. De bunker doseert het zand op de onderste band, waarna de tweede korte band het zand van boven vastklemt. Het zand wordt door de hoge snelheid van de banden aan het uiteinde met kracht weggespoten. Door de hoek van de transportband en/of de draaisnelheid te verstellen, is de straal vrij nauwkeurig te richten. Het zand kan tot 30 meter ver worden gespoten, ook over hindernissen heen. Daarbij is er nauwelijks verlies van zand onder de boog.
Het systeem wordt voor Europa geïmporteerd door Wesseler-Oude Booyink, via het bedrijf Earth Moving Solutions. Het grondverzet- en recyclingbedrijf heeft de truckopbouw geplaatst op een Volvo FM 410 8×4. Het systeem wordt hydraulisch aangedreven; alle hydrauliek is geïntegreerd in de opbouw. De aandrijving komt wel van de truck. Na aankomst wordt de truck met de radiograaf exact op de juiste positie geplaatst. Hierna klapt de chauffeur de transportband naar achteren en kan het wegspuiten van het zand  beginnen.
De eerste ervaringen zijn positief. Naast moeilijk bereikbare plaatsen, blijkt het systeem ook handig bij het aanvullen van kabels en leidingen. Door de constante stroom verdeelt het zand zich goed tussen de kabels en leidingen en is ook beter verdicht. Inmiddels zijn er rond de Canadese stad Ontario al 500 StoneSlingers in gebruik. Om de wagen nog multifunctioneler te maken en tevens zelf te kunnen laden, is het ook mogelijk om de StoneSlinger samen met een kraan op het chasis te bouwen.
 
Wesseler-Oude Booyink, www.wobenschede.nl