Grote Bak met oer-tanden

Artikel delen

Op haar Open Dagen presenteerde Geha Laverman een graafbak die het behoorlijk voor z’n kiezen kan krijgen. Volledig opgetrokken uit Hardox 450 plaatmateriaal. Bij zo’n volwassen bak horen een paar oersterke tanden. De keuze lag voor de hand: de C-REX baktanden van Combi Wearparts. Even onverwoestbaar als het gebit van de pre-historische Tyrannosaurus Rex, die daar overigens model voor stond.
 
Toegegeven, het zijn indrukwekkende tanden. Maar niet angstaanjagend en goed beschouwd blijken deze tanden ook nog ‘uit de hand’ te eten; gemakkelijke in de omgang. Zo gaat het verwisselen van de C-REX-en razendsnel en verrassend eenvoudig. Het gebruik van een hamer behoort zelfs tot het verleden, een kwartslag draaien van een speciale sleutel volstaat. Dat allemaal dankzij één enkele sluitpen: het enige losse onderdeel van het systeem. De sluitpen hoeft bovendien nooit te worden vervangen. Simpelweg omdat het niet slijt.
Wel gewend aan, en bestand tegen, een keihard leven; maar ook Hardox bakken slijten. De C-REX combi tanden maken dat je als ervaren bak wel altijd een paar knappe tanden kunt laten zien en de uitgekiende vorm houdt ze scherp. Tezamen met het extra volume slijtmateriaal zijn ze een heel lang leven beschoren. Bijna 80% van de tand kan worden opgesleten, een nieuw gebit blijft dus lange tijd uit het zicht. Hardox en Combi- Wearparts lijken wat dat betreft een onverslijtbare familierelatie te hebben.
 
Geha Laverman
www.geha-laverman.com