Schinnen heeft 100% Led en slimme openbare verlichting

Artikel delen

Met de montage van op afstand bestuurbare verlichting heeft wethouder Quadvlieg van Schinnen officieel het startschot gegeven voor de verduurzaming en ‘verslimming’ van de openbare ruimte in de gemeente. Schinnen is hiermee de eerste gemeente in Nederland die haar openbare ruimte geheel met Led verlicht en aansluit op het nieuwe KPN LoRa-netwerk.
 
In iedere lantaarnpaal komt een zender/ontvanger waarmee de verlichting kan worden aangestuurd. Tevens kunnen met deze zogenaamde LoRa TeleController ook andere ‘Internet of Things elementen’ worden aangesloten. De Gemeente Schinnen is hiermee goed voorbereid op de toekomst.
‘Voor ons was duurzaamheid de belangrijkste drijfveer’, vertelt wethouder Quadvlieg. ‘In alle lantaarnpalen komen ledlampen die we kunnen dimmen of uitdoen als ze niet nodig zijn. Als er om veiligheidsredenen meer licht nodig is, kunnen we dat ook makkelijk regelen. De lampen geven zelf een seintje als ze kapot zijn. Door het gebruik van LED wordt energie bespaard en wordt de veiligheid binnen de openbare ruimte vergroot. De toepassing van het KPN LoRanetwerk is een grote stap op weg naar de smartcommunity: je maakt van iedere ‘gewone’ lantaarnpaal een ‘slimme’ lantaarnpaal. De openbare ruimte verandert hierdoor op termijn ingrijpend.’
 
Verslimmen
Op dit moment gonst het van de ideeën om de openbare ruimte te ‘verslimmen’. Eén van de hoofddoelen is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Of het nu gaat over vrije parkeerplaatsen die een seintje geven aan zoekende automobilisten, afvalbakken die een signaaltje naar de gemeente sturen als ze vol zijn of slim waterbeheer; het kan allemaal in de toekomst. Deze mogelijkheden noemen we het Internet of Things.
‘Via een LoRa TeleController (zender/ontvanger) die bevestigd wordt in een verlichtingsarmatuur gaan we deze veranderingen mogelijk maken. Met het toepassen van deze telecontroller heeft de gemeente gekozen voor een duurzame investering in een toekomst vol mogelijkheden’, aldus Quadvlieg.