Bestrating maakt stikstofoxide onschadelijk

Artikel delen

DIEPHAUS Betonwerk heeft bestrating op de markt gebracht die zelfreinigend is door Photoment® in de toplaag toe te voegen. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in binnensteden.
 
Photoment® is een foto katalytisch beton additief dat ontwikkeld is door STEAG Power Minemals en KRONOS Company. Met het oog op de toenemende vervuiling (zowel door wegverkeer, als de industrie) heeft de Europese Unie strenge grensvoorwaarden moeten instellen. Photoment® is een fijn poeder, dat ontstaat door vliegas en titaanoxide met elkaar te mengen. Door deze in de toplaag toe te voegen worden schadelijke stoffen (zoals stikstofoxide), die onder andere door het wegverkeer uitgestoten worden, door de foto katalytische reactie omgezet in onschadelijk nitraat. Dit nitraat heeft een zeer lage concentratie. Door de UW-straling van de zon wordt het weer deels omgezet in zuurstof. Wat overblijft, wordt door de regen weggespoeld. Deze zeer lage concentratie van het overblijfsel is niet schadelijk voor het grondwater.
DIEPHAUS Betonwerk brengt deze milieuvriendelijke bestrating op de markt onder de naam Via Vicus Noxx® (straatsteen) en Via Noxx® (tegels). Nog een positief effect van deze bestrating is, dat het een hydrofiel oppervlak heeft. Het regenwater maakt de bestrating schoon en voorkomt tevens de aangroei van mossen, schimmels en algen. Het geheel blijft dus langer schoon, kleurvaster en heeft minder uitbloei.
Deskundigen van de Universiteit van Berlijn en die van Mainz hebben reeds de doeltreffendheid van de stof aangetoond. Tijdens de laboratoriumproeven kwam naar voren dat het stikstofoxide-gehalte verminderde tot wel 30% ten opzichte van de ‘normale’ straatsteen. Ook is deze reductie bevestigd door TUV-Nord door hier een certificaat aan te verbinden. Via Vicus Noxx®, Via Noxx® en het voor 2017 geplande SCIVO Noxx®  en Photoment®  zijn leverbaar via Henk Booij Trading Company te Capelle aan den IJssel.
 
Henk Booij Trading Company, www.hbtc.nl