Asfaltmengsel bespaart brandstof

Artikel delen

In oktober is door Ooms Civiel op een privéterrein in de gemeente Hoorn een proefstrook aangelegd met een nieuw asfaltmengsel. Het mengsel is speciaal ontwikkeld om de rolweerstand en daarmee het brandstofverbruik van het verkeer op de weg te minimaliseren.
 
De optimalisatie van het nieuwe mengsel is tot stand gekomen in het kader van het project ‘N470 geeft energie’. Dat is een project waarin de provincie Zuid-Holland met verschillende partners aan de realisatie van een CO2-neutrale weg werkt. Dit project vindt plaats in zeer nauwe samenwerking met TNO en Ooms Civiel. Beide partijen voeren sinds 2015 gezamenlijk een onderzoek uit naar asfaltmengsels met een lage rolweerstand. TNO onderzoekt welke parameters in het asfaltmengsel maatgevend zijn voor de rolweerstand en hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden. Ooms Civiel optimaliseert de samenstelling en de aanlegprocedure en ontwikkelt daarnaast een praktische meetmethodiek voor de rolweerstand op labschaal.
Na aanleg van de proefstrook wordt met wegmetingen vastgesteld of de prestaties van het aangelegde mengsel voldoen aan alle gestelde eisen. Ook wordt bepaald hoe het nieuwe asfaltmengsel maximaal kan bijdragen aan het reduceren van het brandstofverbruik en CO2 emissies van het verkeer in de provincie Zuid-Holland. Ooms Civiel, TNO en de provincie Zuid-Holland zijn in 2017 voornemens het nieuwe asfaltmengsel als pilot toe te passen op één kilometer provinciale weg. Doel is het effect van het nieuwe mengsel op het werkelijke brandstofverbruik van het verkeer te monitoren.