Overstromingsparken voor Kopenhagen

Artikel delen

Met zogenaamde overstromingsparken en wolkbreukboulevards bereidt de Deense hoofdstad Kopenhagen zich voor op de klimaatverandering. De ingrepen moeten overtollig regenwater opvangen en afvoeren. Kopenhagen kreeg in de voorbije vijf jaar al twee stormen te verwerken die normaal maar eens in een eeuw voorkomen, inclusief hevige wolkbreuken. Dat leidde in 2011 tot een schade van liefst 1 miljard euro. Bij de aanleg van het nieuwe stadspark Tåsinge Plads van GHB Landskabsarkitekter is daarom al rekening gehouden met meer van dergelijke stormen. Waar vroeger een geasfalteerd parkeerterrein was, zijn nu bloemenperken aangelegd. Die hebben de vorm van omgekeerde paraplu’s om bij hevige buien water op te vangen.
Het hele park is zo aangelegd dat overtollige regenwater naar ondergrondse reservoirs wordt afgeleid. Het stadspark is onderdeel van een grootschalig plan in de Deense hoofdstad om de stad voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, met name hevige wolkbreuken. Om het overtollige rekenwater te verwerken, had het stadsbestuur de keuze tussen grootschalige rioleringswerken of de heraanleg van stadsparken, boulevards en reservoirs. De stad koos voor het laatste, omdat die aanpak niet alleen de levenskwaliteit ten goede komt, maar ook de helft goedkoper bleek.