Prefab beton in hemelwaterberging/infiltratie

Artikel delen

Sinds november 2016 is er een nieuw systeem op de markt voor het bergen en infiltreren van hemelwater: de ‘Trewatin Watertable’. Dit prefab betonnen modulaire systeem combineert de voordelen van de welbekende kratten systemen met de voordelen van beton.
 
Door gebruik te maken van prefab betonnen elementen is het systeem veel sneller te bouwen dan bestaande systemen. Het bestaat uit slechts drie verschillende betonnen elementen: de bodemplaat die zorgt voor drukverdeling van de poten, de Watertable die de buffering creëert en de wandelementen die zorgen voor de grondkering aan de zijkant. Naast deze betonnen elementen wordt er onder en bovenop de voorziening (zandkerend) geotextiel aangebracht. Op de wanden komen infiltratiematten. Door spleten tussen de afzonderlijke wandelementen treedt het water naar buiten in de infiltratiemat, die het afgeeft aan het omliggende grondpakket.
Daarnaast is het mogelijk om de elementen bij een planologische wijziging te herplaatsen zonder gebruik te maken van sloopmiddelen. Alle elementen zijn daarna herbruikbaar, wat deze oplossing de duurzaamste in de sector maakt.
Het voordeel van het gebruik van beton is de hoge draagkracht bij minimale gronddekking. Met een gronddekking van 20 cm is het systeem te belasten tot verkeersklasse 45. Tevens behoort verkeersklasse 60 tot de mogelijkheden. Daarnaast is het systeem zeer duurzaam door een levensduur van meer dan 50 jaar. De afschrijving is hierdoor ook zeer laag: dat wordt bij steeds meer gemeenten meegenomen in de afweging om voor een bepaald systeem te kiezen. Het systeem is mantoegankelijk wat reiniging eenvoudig maakt.
Om tot een passende oplossing te komen voor gebieden met hoge en lage grondwaterstanden is de Watertable te leveren in hoogtes vanaf 0,75 tot 2 meter. Mocht op de specifieke locatie een andere hoogte noodzakelijk zijn, dan is dat in veel gevallen mogelijk. Ook voor berging van gemengde stelsels is de watertabel toepasbaar.
 
Trewatin b.v., www.trewatin.nl