Machine voor fietspadcoating

Artikel delen

Griekspoor, familiebedrijf in de civiele techniek, heeft een eigen machine ontwikkeld waarmee fietspadcoating op een bijzondere wijze wordt aangebracht. Met deze ontwikkeling genaamd Velocoat® kunnen zij fietspaden snel en duurzaam van een rode coating voorzien. In rood uitgevoerde fietspaden of fietssuggestiestroken dragen bij aan de veiligheid van de omgeving.
 
Het lijkt ongewoon dat een bedrijf als Griekspoor zelf een machine ontwikkelt, maar voor het familiebedrijf is dit niets nieuws. Sinds 1968 hebben zij al verschillende machines aangepast en diverse innovaties gedaan. Voortkomend uit het gevoel dat het beter kan. Ron Griekspoor, directeur: ‘Bij het gevoel dat we efficiënter zouden kunnen werken, zijn we de eerste om na te denken over hoe een machine te verbeteren is. Hierbij hebben we een lange adem, want pas als iets echt goed is dan gaan we er mee de markt op. De ontwikkeling van Velocoat® heeft zeven jaar geduurd, maar wij zijn ontzettend trots op het eindresultaat.’
 
Unieke combinatie
De combinatie van de ontwikkelde machine en de unieke fietspadcoating maakt Velocoat® tot een succes. De fietspadcoating is heel sterk met een gemiddelde levensduur van tien jaar en beschermt het onderliggende asfalt tegen UV-straling. Water, strooizout en vorstschade krijgen namelijk geen kans meer. Er is ook weinig verkeershinder dankzij de snelle aanbreng. Er treedt geen scheurvorming op tussen afzonderlijke rijbanen en dankzij de laagdikte zijn er geen problemen tijdens regenval met afwatering van de weg.
De coating heeft een korte droogtijd van gemiddeld 20 minuten. Dit middel is reactief, dus oplosmiddelvrij. De stroefheid is minimaal 55 SRT (Skid Resistance Tester) en de laagdikte is 1 mm. Deze coating is ongeveer drie keer goedkoper dan conventionele coatings.
 
Griekspoor, www.griekspoor.nl