DX10Z nieuwste minigraver Doosan

Artikel delen

Hij is zeer compact, past met zijn breedte van 71 centimeter gewoon door de deur en is met zijn gewicht van nog geen 1.200 kg gemakkelijk op een aanhanger mee te nemen. Minigraver met korte kont DX10Z is daarmee ideaal voor hoveniers, kabelleggers en niet te vergeten de verhuursector.
 
Doosan dicht de DX10Z ondanks zijn compacte afmetingen grote vermogens toe. Zo heeft hij met standaard voorbouw zowel een graafdiepte als storthoogte van circa 1,8 meter. Horizontaal komt hij ruim 3 meter ver. Door zijn korte kont (= Zero Tail, vandaar de Z in de benaming) kan hij in kleine ruimten manoeuvreren, waardoor hij bijvoorbeeld ook bij kleinschalige sloopprojecten inzetbaar is.
De rupsen en het dozerblad zijn zijdelings verschuifbaar van minimaal 71 tot een stabiele 110 centimeter. Hoe klein hij ook is, een inklapbare Tip-Over Protective Structure (TOPS) is standaard.
 
Klein maar dapper
De Kubota-motor levert bij 2000 toeren een netto vermogen van 7,4 kW (9,9 pk). Dat lijkt niet veel, maar geeft toch een maximaal netto koppel van 39,1 Nm bij 1600 toeren. De gronddruk met rubberen rupsen ligt op 29,70 kPa. Bij de graafkracht op de bak wordt maximaal 8,3 kN geklokt. Bij de arm is dat 5,55 kN. De rijsnelheid is vooral een kruipsnelheid: 2,1 of 3,1 km/uur.
Het comfort ligt op behoorlijk hoog niveau. Zo lijkt de bestuurdersplaats op die van grotere machines, is het geluidsniveau laag en wordt de DX10Z bediend met joysticks in plaats van de gebruikelijke hendels.
 
Doosan, www.doosanequipment.eu