Liebherr vernieuwt Stereo-laders

Artikel delen

Wielladers Stereo L514 en L518 zijn door de Duitse fabrikant Liebherr vernieuwd. Zo is de aandrijving nu conform de Stage 4/Tier 4 final eisen en werd tegelijkertijd het gebruikscomfort verbeterd.
 
De ruim 8 ton wegende L514 zullen we als Stereo-versie vooral zien bij wegenbouwprojecten, in gemeentelijke dienst en op bouwterreinen en dergelijke. Zijn robuuste grote broer de L518 is ook geschikt voor overslag en afvalverwerking en dergelijke. Daar komen de grote uitbreekkracht in combinatie met het grote hefvermogen goed tot hun recht, aldus Liebherr. Dat komt mede door de vernieuwde Z-kinematiek van de hefarmen.
De nieuwe cabine heeft extra grote ruiten voor veilig zicht rondom. Andere vernieuwingen zijn het diagonale koelsysteem en een bedieningshendel die meeveert met de stoel van de machinist.
De Stereo-besturing combineert de knikbesturing met een bestuurbare achteras, waardoor deze wielladers zeer goed kunnen manoevreren in beperkte ruimten. De hydrostatische transmissie zorgt daarbij voor een groot acceleratievermogen. De speciale Speeder-variant heeft een topsnelheid van 40 km/uur.
 
Wynmalen & Hausmann, http://wynmalenhausmann.nl