GroenTechniek Holland 2017

Artikel delen

Met 165 deelnemers die ruim 500 merken vertegenwoordigen is het tweejaarlijkse vakevenement GroenTechniek Holland volgeboekt. ‘Door de uitbreiding van het beursterrein kunnen we alle deelnemers een gunstige plaats bieden en is er daarnaast nog volop ruimte voor het demonstreren en live testen van alle machines’, aldus beursmanager Willem Bierema. Hij noemt GroenTechniek Holland een ‘one-stop-shop’ voor alle professionals in de groene openbare ruimte.
 
‘Deze vakbeurs biedt alles voor beheer en onderhoud van wat daar groeit en bloeit, voor iedereen die professioneel actief is of wil worden in de groene openbare ruimte’, aldus beursmanager Willem Bierema. Bezoekers treffen er hoveniers, sportpark- en golfbaanbeheerders, loonwerkers, wegenbeheerders en medewerkers van gemeenten, provincies, waterschappen, recreatie- en verhuurbedrijven en werkvoorzieningsschappen tot inkopers van tuincentra en doe-het-zelf winkelformules. Iedereen die op zoek is naar de nieuwste cirkel- en kooimaaiers, compacttrekkers, machines, apparatuur, gereedschap, installaties, onderdelen, informatie van financiële adviseurs, belangenorganisaties en dienstverleners, vindt iets van zijn gading op het beursterrein. ‘De bezoeker kan z’n hart ophalen en alle mogelijke maaiers, trekkers, machines en apparatuur bekijken, vergelijken én zelf besturen’, aldus Bierema.
Bij of na slecht weer hoeven bezoekers niet te vrezen voor modderpaden, want alle looppaden zijn verhard. Tevens heeft iedere stand een tent met verhoogde vloeren en terrasvlonders. Demonstraties vinden aan de achterzijde van de stands plaats. Bierema: ‘Dus ook met slecht weer is de beurs prima te bezoeken!’
 
Marktleiders presenteren zich
Alle marktleiders uit de afdelingen Tuin & Park en Groen & Milieu van Fedecom zijn volgens de beursmanager weer van de partij. Voorbeelden zijn de toonaangevende merken John Deere, Kubota, Jean Heybroek, Stiga, New Holland, Toro, Husqvarna, Stihl, JCB, Roberine, Van der Haeghe, C. van der Pols, Wim van Breda, Honda, Mechan Cultuurtechniek en Mercedes Benz. Bierema: ‘Daarnaast zien we verbreding in het aanbod vanuit de reinigingssector met onder meer Ravo Benelux en Memo Europe, en met bedrijven binnen de bosbouw zoals Woodmizer Nederland, Haecksler en Angenendt. Ook gereedschappen voor Tuin & Park zijn volop te zien, onder meer bij De Boer Drachten, DeWalt, Stanley Black & Decker en Facom.’
 
Pop up Stadspark
Nieuw op GroenTechniek Holland 2017 is een zogenoemd ‘pop up stadspark’. Veel gemeenten hebben een oud industrieterrein, verpauperde woonwijk, afgebroken fabriek of een bouwkavel voor een nieuwbouwproject dat nog jaren op zich laat wachten. Dergelijke gebieden, omringd door andere woningen of bedrijfsgebouwen, bestaan soms jaren en doen afbreuk aan de omgeving qua uitstraling, veiligheid, milieubeheer en leefomgeving. Met het ‘pop up stadspark’ kan een gemeente het snel transformeren tot een stadspark voor de korte en middellange termijn met een gunstige invloed op een groene, gezonde en veilige leefomgeving. Er is plaats voor recreatie, sporten, cultuur, flora en fauna, waterberging en sociale interactie tegen een lage kostprijs.
Voor de aanleg van een pop up stadspark kan een gemeente een consortium van vier disciplines inschakelen. Op vakbeurs GTH tonen de betrokken deelnemers Husqvarna Nederland, Tonsel Boomkwekerijen, Van Berkel Groep en Van Vliet Kastanjehout hoe een compleet stadspark van zo’n 3.000 m2 snel en eenvoudig te realiseren is. Te zien is welke keuzes door de leveranciers gemaakt zijn voor de flora, materialen en technieken. Alle aspecten van de aanleg, afbraak en het onderhoud komen aan bod, waaronder duurzaamheid, machines en gereedschap, afzettingen, outdoor meubilair, bodembedekkers, beplanting en bemesting.
 
Op GTH ziet de bezoeker twee stadia; aanleg en onderhoud. Bij onderhoud is duurzaamheid een belangrijke factor. Bij de aanleg is de keuze met name gebaseerd op beschikbaarheid en kosten van product, snelheid van het kunnen plaatsen en in hoeverre het voldoet aan een groene perceptie voor de gebruiker van het park. Dit geldt voor gras, bodembedekkers, bomen, struiken, verharding, inrichting, waterpartijen, verlichting en verticale begroeiing. Het ‘pop up stadspark’ is bij voorkeur energieneutraal wat betreft benodigde energie voor aanleg en onderhoud (wind- en zonne-energie). Bij onderhoud gaat het om (bij)zaaien, maaien, reinigen, snoeien, afvalbeheer, zagen en onkruidbestrijding, veelal door elektrische apparatuur en gereedschap en waar mogelijk aangestuurd door een autonoom managementsysteem.
 
_____________________________________________________________________________________
 
 
Informatie GroenTechniek Holland 2017
Wanneer: Dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 september
Openingstijden: 10 tot 17 uur
Waar: Walibi Evenemententerrein, Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen
Entreeprijzen: Met een relatiekaart of als student via school, gratis
Aan de kassa € 19,50
Online (via de website) € 17,50
Parkeerkosten: Bij de prijs inbegrepen
Website: www.groentechniekholland.nl
 
 
_____________________________________________________________________________________

Voor én door de branche

 
GroenTechniek Holland 2017 is de enige vakbeurs voor bedrijven actief in de openbare groene ruimte in Nederland die onder auspiciën van Fedecom wordt georganiseerd. GroenTechniek Holland BV is een dochter van Fedecom. Dit is de branchevereniging voor bedrijven in de Landbouwtechniek, Veehouderijtechniek, Groentechniek, Tuinbouwtechniek en Industrie & Intern transport. De branchevereniging is opgericht op 25 juni 2013 en heeft bijna duizend leden. Lid zijn alle circa 250 leden van voorheen Federatie Agrotechniek (waaronder fabrikanten en importeurs) en circa 700 leden van Centraal Orgaan Mechanisatietechniek (dealers). Ongeveer 10.000 medewerkers zijn werkzaam bij deze bedrijven. De beurs wordt georganiseerd voor én door de branche, dus zonder winstoogmerk.
Fedecom behartigt belangen van ruim 950 bedrijven en heeft GroenTechniek Holland BV opgericht om GroenTechniek Holland te organiseren voor zowel leden als niet-leden. Overigens is deze BV een zusterorganisatie van AgroTechniek Holland BV, die inmiddels vier succesvolle agro-evenementen organiseerde voor ruim 50.000 akkerbouwers, veehouders en loonwerkers. GroenTechniek Holland beleefde haar tweede editie in 2015. Met ruim 21.000 gerichte bezoekers was er sprake van een geslaagde beurs.
 
 
_____________________________________________________________________________________
 

Elf nominaties Gouden Klavertje Vier

 
‘Elektrisch, duurzaam en een verbetering qua arbeidsomstandigheden; dat zijn de opvallende trends in de innovaties’, aldus de vakjury die elf innovaties heeft genomineerd voor innovatieprijs Gouden Klavertje Vier die op GroenTechniek Holland wordt uitgereikt. De winnaar wordt bekend gemaakt op de eerste beursdag (12 september).
 
‘De genomineerde innovaties zijn heel divers van aard en om uiteenlopende redenen interessant voor professionals werkzaam in de openbare ruimte. Opvallend veel inzendingen zijn innovaties op gebied van elektrische aandrijving, duurzame oplossingen en verbetering van de arbeidsomstandigheden. De innovaties tonen aan hoe breed het werkterrein van de groenprofessional is en ook hoe groot de innovatiekracht van deze sector is’, aldus de vakjuryleden Hein van Iersel (NWST/Stad&Groen/Boom in Business/Boomzorg/Fieldmanager), Gert Vreemann (CUMELA/Grondig), Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Tuin en Parktechniek), Johan Simmelink (Tuin & Landschap) en Rien van der Spek (voorzitter van de Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners VHG).
 
Elf nominaties
De elf nominaties zijn:

 1. Andreas Stihl NV: iMow Team robotmaaier.
 2. Aspen & Agealube Benelux (GVG Oliehandel): Aspen D, hernieuwbare en schone dieselbrandstof.
 3. DCM Nederland: O2 natuurgras.
 4. Frisian Motors: FM-170 zero turn maaier.
 5. Heatweed Technologies GmbH: Invasieve soorten reductie programma.
 6. Husqvarna Nederland BV: Husqvarna Rider Collect.
 7. Jean Heybroek BV: De Toro TimeCutterR MyRideR.
 8. Matador BV: Matador M-@TRAC Power Pack 2-wielig elektrisch.
 9. Ramm BV: Oeliatec Mollen ArtiflexR.
 10. Ufkes Greentec BV: Greentec CHEETAH 30/80.
 11. Van der Haege BV: Köppl Compakt-Easy E met Köppl eDrive.

 
Alle aangemelde noviteiten zijn te zien op www.groentechniekholland.nl, onder de menuknop ‘Bezoeken’ – ‘Noviteiten – Gouden Klavertje Vier’.