Beleid veilig verplaatsen van graafbakken

Artikel delen

Het verplaatsen van graafbakken moet en kan veiliger. Dit is gebleken uit onderzoek van VolkerWessels  en BAM Infra Nederland, naar aanleiding van een tweetal dodelijke ongevallen die in het verleden hebben plaatsgevonden. De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de bouw (GC), waaronder de zeven grote bouwbedrijven, zijn van mening dat het verplaatsen van graafbakken veiliger kan. Zo mogen vanaf 1 september 2017 graafbakken niet meer aan de ‘oren’ worden verplaatst.
 
Op veel bouwplaatsen is het gebruikelijk om graafbakken aan de ‘oren’ te verplaatsen. Ook worden er bakken in een andere bak zonder borging vervoerd. De ondertekenaars van de GC willen dat dus per 1 september 2017 veranderen. Vanaf die datum zullen de zeven grote bouwbedrijven en hun onderaannemers / leveranciers het nieuwe voorschrift gaan hanteren. De implementatietermijn bedraagt maximaal zes maanden.
Een veilige keuze is het stuk voor stuk verplaatsen van de graafbakken aan het snelwisselsysteem, of vervoer op bijvoorbeeld een aanhanger. Daarbij moeten de bakken wel worden vastgesjord. In de praktijk betekent dat wel extra ritjes om de graafbakken te verplaatsen van de ene naar de andere locatie. Maar veiligheid is uiteraard belangrijker dan tijd.
 
U kunt het voorschrift hier downloaden.