Slimme lantaarnpalen op LoRa-netwerk

Artikel delen

Dag van de Openbare Ruimte

De LoRa TeleController van Ziut maakt openbare verlichting aanzienlijk ‘slimmer’. Met dit systeem is een lantaarnpaal op afstand te monitoren en te bedienen. Zo kan er fors energie worden bespaard door verlichting op afstand te dimmen of uit te schakelen. En als de veiligheid dat vraagt kan de verlichting ook op elk moment weer worden opgeregeld. Storingen worden verder direct gemeld en de beheerder kan ze direct oplossen.
 
De LoRa TeleController is gemaakt van kunststof en past in elk armatuur. Hij bestaat uit twee onderdelen: de LoRa-module voor de communicatie (de ‘vin’) en een stuurmodule die de driver of vsa in het armatuur aanstuurt. Beide onderdelen zijn compact van formaat. Daardoor kan de LoRa-module per lichtmast op de meest geschikte plaats worden gemonteerd: op het armatuur, eronder, aan de uithouder of aan de mast. Ook montage ín het armatuur is mogelijk, mits dit geen nadelig effect heeft op het bereik.
Een gateway is verder niet nodig: elke lichtmast heeft zijn eigen connectie met het LoRa-netwerk. Hierdoor is de kans op storingen erg klein én zijn de startkosten laag.
 
Wat kun je ermee?
•          per lamp schakelen of dimmen;
•          lokaal dim- en/of schakelregime per dag te programmeren (maximaal 20 dimstappen per etmaal);
•          storingsmelding door het meten van spanning op de lichtbron;
•          storingen direct gemeld aan uw eigen backoffice of de City Control Room van Ziut;
•          blijft functioneren als netwerk uitvalt;
•          melding verbruik op basis van brandtijden per dimstand;
•          aansluiting andere apparaten mogelijk (maximaal 15, zoals sensoren voor koppeling aan het verkeersmanagement systeem);
•          elk nieuw systeem wordt automatisch aangemeld bij OVL-beheer;
•          locatie wordt snel en foutloos geprogrammeerd, dankzij gebruiksvriendelijke programmer met GPS-ontvanger;
•          GPS-identificatie ook te gebruiken voor andere doelen.
 
Op de foto: Dankzij een proef met het LoRa-netwerk van KPN werkt de straatverlichting aan het Havenspoorpad in Rotterdam op afstand en kan het netwerk gegevens over die verlichting doorsturen. Zodra een fietser of voetganger het Havenspoorpad in Rotterdam passeert, gaan de lantaarnpalen van 10 naar 100 procent van hun vermogen branden.
 
Ziut
www.ziut.nl
Standnr. 3.4.06