Hydrodemolition: saneren met water

Artikel delen

Het slopen of deels verwijderen van beton wordt nog vaak traditioneel uitgevoerd met een hak- of sloophamer. Naast dat dit veel stof veroorzaakt en met de hand erg arbeidsintensief is, beschadigt het ook de constructie. De juiste methode om beton te verwijderen en de overige constructie niet te beschadigen is het hogedruk waterslopen. Ook wel hydrodemolition genoemd.

De schade is bij traditioneel slopen vaak meer dan met het blote oog zichtbaar is. Met een beitel ontstaan er namelijk haarscheurtjes in het beton en wordt de wapening beschadigd. Doordat de beitel trillingen veroorzaakt in de wapening komt het beton rondom de trillingsbron los van het wapening. Hierdoor wordt de schadeplek groter en verliest de constructie een deel van zijn sterkte. Nadat een slechte plek waar bijvoorbeeld betonrot was ontstaan is gerepareerd, is de hechting onvoldoende en zal deze reparatie binnen aanzienlijke tijd opnieuw moeten worden hersteld.

Waterslopen
Met hogedruk waterslopen of hydrodemolition, wordt het beton tot de gewenste diepte verwijderd. Maar de rest van de constructie, waaronder de wapening, blijft onbeschadigd. Door meer watervolume te leveren met een lagere druk kan zelfs selectief het slechte beton worden verwijderd, waarbij het beton van goede kwaliteit onbeschadigd blijft. Slecht beton bevat haarscheurtjes waar het water indringt. Dit zwakke deel raakt dan los van de constructie.
Wat overblijft is een uitstekende basis om de reparatie uit te voeren met een perfecte hechting aan de bestaande constructie. Dit in tegenstelling tot de traditionele methode met de beitel. Dan zorgen de haarscheurtjes ervoor dat de gewenste hechtsterkte moeilijk behaald kan worden, omdat ze een zwakke plek vormen.

Kennis en ervaring
Vogel KB heeft de kennis en ervaring in huis om deze techniek in diverse condities uit te voeren. Met de eigen machines kan een waterdruk worden bereikt van 2.500 bar. Hiermee voert men werkzaamheden uit zoals:

  1. oppervlakten opruwen voor een nieuwe stort of coating;
  2. toplaag verwijderen van een vloer tot de gewenste diepte;
  3. betonrot verwijderen;
  4. wapening opzoeken voor locatiebepaling en nader onderzoek;
  5. compleet verwijderen van diep ingestorte ankers;
  6. oplossen van bouwfouten, zoals geklapte stortkisten, verkeerd toegepaste wapening of een onjuist betonmengsel;
  7. verkeerd geplaatste balkons en galerijplaten met behoud van Isokorf naar de juiste plaats brengen.

Voorspanwapening vrijmaken voor onderzoek
Naast de constructieve voordelen kan met behulp van robots het werk ook veilig op afstand worden uitgevoerd met een afstandsbediening. Ook wordt er geen stof veroorzaakt en is er geen contactgeluid. De snelheid is tot 300% hoger dan traditioneel hakken, waardoor de doorlooptijd van het sloopwerk drastisch is terug te brengen.

Vogel KB, www.vogel-bv.nl/oplossing/hdw-slopen-saneren/