Zijn uw bermen winterklaar?

Artikel delen

De bladeren vallen weer van de bomen, het is een tijdlang erg (te) nat geweest. Bermen lijden daaronder, zeker in combinatie met groot en druk landbouwverkeer. En de winter staat alweer bijna voor de deur! Het seizoen met de meeste bermongevallen. Duisternis, slecht zicht, neerslag en gladheid spannen samen. Als we voor de winter onze stukgereden bermen herstellen dan hebben we er alles aan gedaan om zoveel mogelijk bermongevallen te voorkomen.

Herstel bermen
In plaats van steeds weer de gaten in de bermen te vullen met nieuw (halfverhardings-) materiaal, kunnen de bermen veel beter worden gekleist. Kleisen is een door Jan Kleis uitgevonden methode. Met een horizontaal draaiende band aan een giek van  een mobiele kraan wordt de berm in één continue werkgang hersteld. Beter, veiliger en tientallen procenten voordeliger dan zo’n zelfde kraan met een kantelbak. Bovendien is er 80% minder CO2-uitstoot.

 
Verwijderen van houtopslag
Inmiddels zijn er drie KLEISER machines ontwikkeld. Zo is er de eveneens gepatenteerde KLEISER®sh (stobbenhapper) waarmee ongewenste opslag van bomen en struiken efficiënt wordt verwijderd uit bermen en sloten. Maar ook langs vaarwegen of waterkanten in natuurgebieden bijvoorbeeld om beschadiging van de beschoeiing te voorkomen.
De stobbenhapper knipt de houtopslag met stammen tot 10 cm en stobben tot enkele decimeters doorsnede ook ondergronds. Tegelijk worden de losgeknipte stammetjes vastgeklemd en onder controle gehouden. Hierdoor kan de verwijdering veilig en efficiënt plaatsvinden. Hierna kan de bodem probleemloos onderhouden worden met gazonmaaier, klepelmaaier of maaikorf.

 
Bermen verlagen onder de geleiderail
Voor het verlagen van bermen onder de geleiderail is de KLEISER®vr uitgevonden. Ontwikkeld voor provinciale en rijkswegen, heeft deze machine inmiddels ook voor de gemeenten Staphorst en Emmen gezorgd voor een snelle afvoer van water onder de geleiderail. Het werk onder een geleiderail wordt vaak gezien als lastig en tijdrovend. Met de KLEISER®vr is het echter in een handomdraai gerealiseerd. Tien maal sneller dan traditionele alternatieven. Hiermee is het ook veel goedkoper, is er minder overlast en een lagere CO2-uitstoot.
 

ByTheWay, www.bytheway-netherlands.com