Groene oplossingen tijdens Dag van de Stad

Artikel delen

Maandag 30 oktober was het de Dag van de Stad. Ruim 1500 professionals en inwoners die zich inzetten voor de ontwikkeling van de stad en stedelijke regio’s bezochten deze dag met meer dan 100 lezingen, workshops en excursies. In 14 themapaviljoens in de Werkspoorkathedraal in Utrecht kwamen alle aspecten van ontwikkelingen in de stad aan de orde. Ruime aandacht was er ook voor groen in de stad. Zo hield onderzoeker Jolanda Maas namens Branchevereniging VHG een lezing over het belang en de inrichting van groene schoolpleinen. En Albert Jan Kerssen van BTL Advies verzorgde de mede door VHG ontwikkelde workshop ‘Klimaatbestendig Bouwen met Groen’.
Jolanda Maas legde aan de hand van eerder verschenen wetenschappelijk onderzoek uit dat groen een interessant instrument is om een gezonde ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Zo kan groen zorgen voor herstel van stress en aandachtsvermoeidheid en bevordert het de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van persoonlijke competenties als zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Daarnaast geeft groen mogelijkheden voor meer en anders bewegen en kan het gezond eten stimuleren.