Lithiumhoudende accu hoveniersgereedschap op MIA-lijst

Artikel delen

Door een uitgebreide lobby bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is  Branchevereniging VHG erin geslaagd om de aanschaf van lithiumhoudende accu’s in elektrisch gereedschap voor hoveniers en groenvoorzieners op de MIA-lijst te krijgen. De regeling bestaat al langer voor bouw- en sloopbedrijven, maar bedrijven in de hoveniers- en groenvoorzienerssector konden geen beroep op dit fiscale voordeel doen.
 
VHG is blij, dat die mogelijkheid nu ook voor de groene sector open staat. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Financieel is er een netto fiscaal voordeel van ongeveer 7% op de aanschaf te halen. Bovendien kan de hovenier en groenvoorziener voor het onderhoud vanaf nu op een aantrekkelijke manier overschakelen naar fluisterstil en milieuvriendelijk handgereedschap. Vanuit onder andere gemeenten en zorginstellingen is er steeds meer de wens om het werk op die manier uit te voeren. Ook bij particulieren kan zo geluidsoverlast en hinder voorkomen worden.
MIA staat voor Milieu Investerings Aftrek. Voor de fiscale regeling voor lithiumhoudende accu’s geldt een minimum meldingsbedrag van € 2.500,-. Bij bijvoorbeeld een prijs van € 250,- per accu worden ten minste tien accu’s tegelijk aangeschaft en gemeld. De regeling voor hoveniers en groenvoorzieners geldt vanaf 1 januari 2018. Meer informatie hierover is te vinden op www.rvo.nl. Daarnaast beantwoordt de VHG-Ondernemershelpdesk vragen van aangesloten leden over dit onderwerp telefonisch en per e-mail.