Verkeersader gerenoveerd met asfaltwapening

Artikel delen

In oktober 2017 heeft de Broekstraat in Molenschot, een belangrijke verkeersader nabij Vliegbasis Gilze-Rijen, groot onderhoud ondergaan. Niet alleen vertoonde de weg reflectiescheuren, ook moest deze verbreed worden om de toegenomen verkeersstroom, waaronder veel vrachtverkeer, aan te kunnen. Bij de renovatie is gebruikgemaakt van Fortifix, een nieuw type stalen asfaltwapening.
 
Totaal werd maar liefst 16.500 m2 aan wegdek gerenoveerd. Jack van de Bliek, uitvoerder bij aannemingsbedrijf Schapers & Zn BV, werkte bij dit project voor het eerst met Fortifix. Van de Bliek: “Fortifix is snel en makkelijk aan te brengen en werkt uitstekend om kleine oneffenheden in de weg te herstellen. De asfaltwapening wordt afgewerkt met fijne split. Hierdoor kunnen vrachtwagens, asfaltmachines en het personenverkeer eenvoudig over de asfaltwapening heen rijden zonder het materiaal te beschadigen.”
Een belangrijke factor bij de keuze voor Fortifix was de onderscheidende milieuvriendelijkheid. Van de Bliek: “De asfaltwapening biedt ons de mogelijkheid om het wapeningsmateriaal, aan het einde van de levensduur, gescheiden te kunnen verwijderen. Hierdoor kunnen we deze weer hergebruiken binnen de staalindustrie.”
 
Recyclebaar
Fortifix bestaat uit staalkoorden die zowel in lengte- als breedterichting zijn geïntegreerd in een vierkant of rechthoekig patroon met voldoende maaswijdte voor een goede interlocking met het asfaltgranulaat. De koorden hebben een minimale verlenging en maximale stijfheid die onaangetast blijven tijdens en na installatie. Bovendien veroudert het materiaal niet tijdens de gestelde levensduur. Fortifix is bij einde levensduur verwijderbaar door middel van frezen en is uit het freesafval te scheiden door middel van magneten. Het verwijderde materiaal is daarna te hergebruiken binnen de staalindustrie. Deze asfaltwapening is ontwikkeld door producent Bekaert en is in Nederland verkrijgbaar via Intercodam Infra, dat ook Mesh Track asfaltwapening levert.
 
Intercodam Infra, www.intercodaminfra.com