Dure stilstand is verleden tijd

Artikel delen

Stilstand is achteruitgang en een dure zaak. Dat geldt zeker voor machines die om wat voor reden dan ook tijdelijk hun werk niet kunnen doen. Reden voor twee vrij jonge bedrijven, BEEQUIP en Next Rental, om de handen ineen te slaan en hun klanten een optimale bezettingsgraad te bieden.

De samenwerking tussen de materieelleaser en de materieelverhuurder is een direct gevolg van de ontwikkeling die ze zagen op hun marktgebied: steeds minder bedrijven schaffen een complete vloot aan op basis van eigen financiering. Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om groot materieel te leasen of flexibel te huren. Op deze manier worden de kosten variabel en overzichtelijk gemaakt en wordt stilstand van het machinepark voorkomen.

Hoe het werkt
Klanten van Next Rental betalen alleen huur wanneer ze het materieel daadwerkelijk gebruiken en dat is eigenlijk alleen wanneer er werk is voor de machines. De kosten lopen dan synchroon met de opbrengsten. Dat is zoals het moet zijn, maar vaak lukt dat niet en staan machines voor kortere of langere tijd stil. En dat kost de eigenaar of huurder geld. “Wanneer machines langere tijd stilstaan omdat er geen bijpassend werk is, is dat voor niemand gunstig”, vertelt Giel Claes, co-founder en partner bij BEEQUIP. Linda de Groot, directeur bij Next Rental, vult hem aan: “We zien regelmatig dat klanten bepaalde klussen aannemen om er maar voor te zorgen dat de machines niet stilstaan, terwijl deze werkzaamheden niet altijd winstgevend zijn. Door machines te huren hebben klanten altijd de juiste machines tot hun beschikking, maar alleen wanneer ze echt nodig zijn.”

Les uit de crisis
Linda de Groot vertelt verder: “Nu de financiële crisis voorbij is, schaffen veel bedrijven weer enthousiast nieuw materieel aan. Maar diezelfde financiële crisis liet juist zien, waarom het als bedrijf verstandig is om terughoudend te zijn met het aanschaffen van nieuw materieel. Een nieuwe crisis kan er zomaar voor zorgen, dat een groot deel van je machinepark stil komt te staan. Door een deel van je benodigde machinepark te huren verminder je risico’s en vergroot je flexibiliteit.”
Vanuit die gedachte was de samenwerking snel beklonken tussen het in Rotterdam gevestigde BEEQUIP, dat leaseoplossingen biedt voor zowel nieuw als gebruikt materieel, en materieelverhuurder Next Rental dat het hoofdkantoor heeft in Cruquius bij Hoofddorp.

Eigen machine huren
Eerste klant van het nieuwe samenwerkingsverband was De Vries & van de Wiel, een nationaal opererend baggerbedrijf. Door de grote diversiteit aan veelal complexe opdrachten heeft het bedrijf continu specialistische machines nodig. “Maar wat als deze machine na een klus een aantal maanden niet meer nodig is?” Het werd een brandende vraag voor algemeen directeur Jaap van der Weele.
De oplossing was zowel simpel als ingenieus: BEEQUIP kocht de machines over van het baggerbedrijf en leaset deze aan Next Rental. Dat verhuurt ze vervolgens aan zowel de Vries & van de Wiel als ook aan derden. Op deze manier kan de baggeraar voor elke klus de juiste (voorheen eigen) machines inzetten, maar staat het materieel niet onnodig stil als het tijdelijk niet nodig is. Ook het beheer, reparatie en onderhoud neemt Next Rental voor haar rekening. Gezamenlijk bepalen de partijen de meest efficiënte inzet van het materieel.

Beequip, www.beequip.nl.
Next Rental, http://nextrental.nl.
De Vries & van de Wiel, www.deme-group.com/nl/vw.