Groene parkeergarage in Breda

Artikel delen

De voorgevel van de parkeergarage bij winkelcentrum ‘de Barones’ in Breda is bekleed met groen. Medewerkers van Mobilane hebben er plantcassettes aan de gevel bevestigd.
 
De gevel van ongeveer 250 vierkante meter groot is bekleed met ruim 10.000 planten, waaronder verschillende soorten varens, Geranium, Campanula en Bergenia. De groene gevel van de parkeergarage maakt deel uit van een breder plan dat de gemeente Breda heeft om de binnenstad duurzamer te maken. De verschillende planten zijn winterhard, dus een deel blijft ook in de winter groen. De blauweregen tegen de dakrand van de parkeergarage wordt in 2018 geplant. Gedurende het jaar is minimaal 70 procent van de gevel begroeid.
De gemeente Breda heeft voor de Barones gekozen voor Livepanel, het groene wandsysteem van leverancier Mobilane uit Leersum. Dit modulaire en niet-grondgebonden systeem is opgebouwd uit plantcassettes die in een lekvrij gootprofiel van aluminium zijn geplaatst. Via een capillair watergeefsysteem krijgen de planten automatisch de juiste hoeveelheid water en voeding. Het vorstbestendige systeem is aangesloten op de waterleiding en wordt aangestuurd door sensoren in de plantenwand. De komende jaren is er uit het potje 'ruimtelijke adaptatie' jaarlijks 200.000 euro beschikbaar om de stad groener en klimaatbestendiger te maken. Het Ondernemersfonds heeft 25.000 euro budget voor het vergroenen van de stad.
 
Mobilane
www.mobilane.nl