Minigravers steeds meer in trek

Artikel delen

Het waren moeilijke jaren voor de branche, ook waar het de minigraafmachine betreft. Daar is verandering in gekomen. Er worden weer heel wat meer minigravers verkocht dan enkele jaren geleden, zo meldt het Britse onderzoeksbureau Off Highway Research.

Het zal niet verbazen dat de meeste minigravers worden aangekocht door verhuurbedrijven, al laten ook de (kleine) aannemers, kabelleggers en hoveniers zich niet onbetuigd. Off Highway Research geeft ook een actuele verkoop top drie aan: op de eerste plaats staat Kubota (Meerman Vlaardingen), op de tweede plaats Takeuchi (Verhoeven) en op een gedeelde derde plaats staan zowel Bobcat (Inter-techno) als Hitachi (HCME).
Ook bij de grotere graafmachines zit de groei er in, met name als er rupsen onder liggen. Caterpillar is nog altijd nummer één, maar ligt wel onder vuur van concurrenten zoals Doosan en Hitachi. Op de Nederlandse markt is Doosan zowieso een sterke stijger gebleken in de afgelopen jaren. Het Koreaanse bedrijf heeft het marktaandeel binnen enkele jaren meer dan verzesvoudigd. De cijfers van Off Highway Research lopen overigens tot 2016, dus de economische groei van vorig jaar is er nog niet in meegenomen.
 
Off Highway Research, www.offhighway.co.uk