JCB verrast met elektrische minigraver

Artikel delen

Zelfs de vakpers werd er stil van, bijna even stil als de nieuwe minigraver zelf. Tijdens de internationale Press Launch verraste JCB vriend en vijand met een volledig elektrische minigraver, de 19C-1 E-Tec. Nog niet te zien op de TKD, maar we willen hem toch al introduceren. Voor meer informatie kunt u op de kavel van JCB terecht.

JCB’s elektrische minigraver is volgens Lord Bamford ‘een echte game-changer’ voor de bouwsector.

Lord Bamford himself presenteerde de innovatieve minigraver, die door JCB mede werd ontwikkeld om een antwoord te bieden aan de toenemende vraag van klanten naar een ‘zero emissions’ machine. Het soort stille en milieuvriendelijke machine dat zowel indoors, ondergronds als in stedelijke omgevingen probleemloos kan worden ingezet. Pas tegen het eind van dit jaar komt hij op de markt. Mede daardoor zal hij tijdens de TKD nog niet (in actie) te zien zijn.
De elektrische minigraver werd de afgelopen jaren in het grootste geheim ontwikkeld in het JCB-hoofdkwartier in Staffordshire (Engeland). De drijfkracht achter deze ontwikkeling is niemand minder dan JCB’s leidsman de innovator Lord Bamford, die de machine “een echte game-changer” acht voor de bouwsector.

Hij zei er dit over: “JCB staat reeds decennialang aan het voorfront van de ontwikkeling van innovatieve constructiemachines met lage uitstoot. In feite, dankzij onze Clean Diesel-technologie, zullen typische JCB-machines tegen 2019 heel dicht aanleunen bij zero emissions (nul-uitstoot).”
De elektrische minigraver weegt nog geen 2 ton, heeft een 48 volts aandrijflijn en een Bosch Rexroth hydraulisch systeem, waarmee een even grote graafcapaciteit haalbaar is als bij de dieselversie Bij inzet van de 1100 mm lange dipstick kan hij eveneens tot maar liefs 2,576 millimeter diepte graven.
Zijn drie geavanceerde NMC lithium-ion accu’s zijn goed voor 15 kWh (312 Ah) aan capaciteit. Opladen gebeurd standaard (met de eigen lader) in een uur of zes en snelladen kan zonodig binnen 2,5 uur.

JCB
www.jcb.com
Kavel: 204