Primeur met vezelgewapend asfalt

Artikel delen

Schagen Infra heeft de Thijssengracht in Giethoorn en de Venedijk in Kampen voorzien van asfalt, gewapend met vezels. Een principe dat niet eerder in Nederland is uitgevoerd.

Het bedrijf bracht asfalt, gewapend met vezels, aan. Dit houdt in dat de wapening niet tussen twee asfaltlagen wordt aangebracht, maar dat het gehele asfaltmengsel van wapening is voorzien. Hierdoor is minder materiaal nodig. Dat levert een grondstoffenbesparing op.
Het materiaal vertraagt verder scheurvorming van het wegdek en spoorvorming wordt tegengegaan. Spoorvorming ontstaat door samendrukking van het asfalt. De vezels verbeteren de sterkte-eigenschappen van het asfalt, wat samendrukking tegengaat.
Financieel is deze oplossing aantrekkelijk ten opzichte van traditionele wapeningssystemen. Ook gekeken naar de circulariteit biedt het voordelen, want het asfalt is volledig herbruikbaar. Schagen Infra heeft ervaring met vezelwapening in beton. Hetzelfde principe in asfalt is in Nederland niet eerder uitgevoerd, maar de resultaten uit het buitenland zijn erg positief.

Eigen asfaltcentrale

Het asfalt is geproduceerd bij de eigen asfaltcentrale: de Menginstallatie Overijssel in Hasselt. Het productieproces wordt niet verstoord door de toepassing van de vezels. Ook gaat de verwerking op dezelfde manier als het ‘traditioneel’ aanbrengen van asfalt.

Schagen Infra BV, www.schageninfra.nl