Duurzame weg van Nijmegenaren

Artikel delen

Voor het eerst heeft een Nederlandse stad de titel ‘Green Capital Award 2018’ weten te bemachtigen. Het kleine maar dichtbevolkte Nijmegen is door de Europese Commissie uitgeroepen tot ‘De Groene Hoofdstad van Europa’.

De Gelderse stad heeft de ambitie om de Nijmegenaars met elkaar te verbinden. Hieraan wordt invulling gegeven door de gemeente samen te laten werken met bedrijven en inwoners aan maar liefst 282 projecten voor een groen en duurzaam Nijmegen. Deze projecten zijn verdeeld over de vijf kernthema’s die in 2018 leidend zijn. De kernthema’s zijn: 1. Samen gezond en groen, 2. Blij met zon en wind, 3. Leven met water, 4. Alles is van waarde en 5. Duurzaam op weg.

Nijmegen is met ‘Duurzaam op weg’ een voorbeeldstad voor duurzame mobiliteit. In 2016 werd de stad door de Fietsersbond uitgeroepen als dé fietsstad van Nederland. Het doel is om 20 kilometer aan extra snelfietspaden te realiseren. Daarmee is Nijmegen opgeteld met de huidige 60 kilometer flink op weg om de duurzame mobiliteit te vergroten. Ook de groene wandelroute van Nijmegen draagt eveneens bij aan duurzame mobiliteit. De 20 kilometer lange route gaat langs de ‘groene hotspots’ van de stad: het Rivierpark en de Stadswaard.

De Europese Commissie was zeer onder de indruk van de toekomstplannen van Nijmegen. De stichting ‘De Groene Stad’ hoopt dat veel steden in Nederland geïnspireerd worden door De Groene Hoofdstad van Europa.